Iepakots vidē, kurā tiek apstrādāti rieksti, sezams, soja un glutēnu saturoši produkti.
Kvinoja (lat. Chenopodium quinoa) ir Dienvidamerikas augs, kura augļi ir sevišķi bagāti ar uzturvielām. Dienvidamerikā kvinoja ir bijusi ļoti svarīgs pārtikas avots vairāk kā 6000 gadu garumā. Senie inki dēvēja kvinoju par visas labības māti. Kopš neseniem laikiem kvinojas audzēšana ir uzsākta arī Ziemeļamerikas kalnainajos reģionos. Patiesībā kvinoja nav graudaugs, taču kulinārijā tā tiek izmantota tieši kā graudaugs. Kvinojas krāsa var būt melna, tumši brūna, sarkana, rozā, dzeltenīga vai balta.
Uzglabāšana: pēc atvēršanas uzglabāt sausā, vēsā vietā.
Ražotājs: AMRITA - UAB EKO PIRK.Kvinoja.
Uzturvērtība 100 g
Enerģētiskā vērtība | 1505kJ / 356 kcal |
Tauki | 7.1 g |
- tostarp piesātinātie | 0.96 g |
Ogļhidrāti | 64.3 g |
- tostarp cukuri | 3.5 g |
Šķiedrvielas | 14 g |
Olbaltumvielas | 13.7 g |
Sāls | 0 g |
Pirms gatavošanas rūpīgi noskalojiet. Proporcija: 1 daļa kvinojas pret 2 daļām ūdens. Pirms vārīšanas var apgrauzdēt. Vāriet 15-20 minūtes, līdz kvinoja uzsūkusi visu šķidrumu. Pēc tam noņemiet no uguns un atstājiet uz 5 minūtēm. Vārīta kvinoja ir patīkami kraukšķīga.
Produkts piemērots diedzēšanai. Kvinoja ir lieliska alternatīva tādām piedevām kā rīsi, griķi un kartupeļi.
Kvinoju var pievienot zupām un sautējumiem. Tā labi garšo gan silta, gan auksta. Karstai kvinojas putrai var pievienot dažādas piedevas, piemēram, riekstus vai augļus. Savukārt aukstai kvinojai var pievienot pupas un ķirbju sēklas, tādējādi pagatavojot salātus. Diedzēta kvinoja var kalpot kā piedeva ļoti daudziem ēdieniem. No kvinojas var pagatavot arī makaronus un miltus.
Kvinoja ir ļoti barojoša un bieži tiek slavēta par ieguvumiem veselībai. Tas ir labs olbaltumvielu avots, kas satur visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes, padarot to par pilnvērtīgu olbaltumvielu avotu. Kvinoja ir arī bagāta ar šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām.
Griķi satur daudz šķiedrvielu, antioksidantus un visas neaizstājamās aminoskābes, kas ir ārkārtīgi noderīgas cilvēka organismam. Organiski grauzdētus griķu putraimus parasti izmanto kā vakariņu sastāvdaļu kopā ar dārzeņiem vai gulašiem un kā piedevu zupām, sautējumiem un pastētēm.
Sasmalcinātas auzas ir garšīga un barojoša piedeva ēdienreizēm. Tas ir izgatavots no lobītiem un šķeltiem auzu graudiem.
Organiski sasmalcināti kukurūzas putraimi, iegūti no kukurūzas graudiem. No tiem gatavo slaveno itāļu polentu, kas var būt arī salda, piem. brokastīs ar žāvētiem augļiem, un sāļie - ar galvenajiem ēdieniem.
Pinto pupiņas lieliski sader ar kukurūzas un rīsu ēdieniem, kā arī ar zupām, mērcēm, sautējumiem un salātiem. Bordo punktiņi padara ēdienus ar Pinto pupiņām oriģinālus un interesantus.
Organiskie dzeltenie zirņi ir ļoti barojoši, un tos bieži izmanto tradicionālos ēdienos, piemēram, zirņu zupā vai zirņu un krekeru uzkodās.
Pilngraudu, aromātiski melnie rīsi ar izcilu garšu.
Melnās lēcas - mazas lēcas, kas atgādina melnos ikrus, tāpēc tās sauc arī par Beluga. Beluga lēcas ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu, dzelzs un citu būtisku uzturvielu avots. Piemērots salātiem, sautējumiem, zupām.
Lieliski piemēroti biezputru, zupu un dažādu konditorejas izstrādājumu pagatavošanai.