Bioloģiskās sasmalcinātas auzas satur daudz šķiedrvielu. Olbaltumvielu avots.
Auzas ir izcils enerģijas avots ar lielisku olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku līdzsvaru. Lielākā daļa tajos esošo tauku ir nepiesātinātās taukskābes, starp kurām dominē mononepiesātinātās. Salīdzinot ar citiem graudaugiem, auzas ir bagātas ar olbaltumvielām. Šķiedrvielas ir svarīgs elements katra cilvēka uzturā, jo nepieciešamas normālai zarnu darbībai.
Auzas uzturā visvairāk novērtētas cilvēka organismam svarīgo šķiedrvielu dēļ. Auzām ir viegla, maiga garša un tās sniedz sāta sajūtu.
Uzglabāšanas nosacījumi: pēc atvēršanas uzglabāt noslēgtā, sausā, vēsā vietā.
Sastāvdaļas: organiski šķelto auzu putraimi.
Uzturvērtība uz 100 g
Enerģētiskā vērtība |
1574 kJ / 376 kcal |
Tauki |
5.8 g |
- no tiem piesātinātās taukskābes |
1.2 g |
Ogļhidrāti |
59 g |
- no kuriem cukuri |
0.9 g |
Šķiedru materiāli |
11 g |
Olbaltumvielas |
16 g |
Sāļi |
0.01 g |
Mērcēt pirms vārīšanas (vēlams uz nakti). Vāra proporcijā 1:2 apmēram 40 minūtes.
Melnās lēcas - mazas lēcas, kas atgādina melnos ikrus, tāpēc tās sauc arī par Beluga. Beluga lēcas ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu, dzelzs un citu būtisku uzturvielu avots. Piemērots salātiem, sautējumiem, zupām.
Kvinoja ir ļoti barojoša un bieži tiek slavēta par ieguvumiem veselībai. Tas ir labs olbaltumvielu avots, kas satur visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes, padarot to par pilnvērtīgu olbaltumvielu avotu. Kvinoja ir arī bagāta ar šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām.
Griķi satur daudz šķiedrvielu, antioksidantus un visas neaizstājamās aminoskābes, kas ir ārkārtīgi noderīgas cilvēka organismam. Organiski grauzdētus griķu putraimus parasti izmanto kā vakariņu sastāvdaļu kopā ar dārzeņiem vai gulašiem un kā piedevu zupām, sautējumiem un pastētēm.
Organiski sasmalcināti kukurūzas putraimi, iegūti no kukurūzas graudiem. No tiem gatavo slaveno itāļu polentu, kas var būt arī salda, piem. brokastīs ar žāvētiem augļiem, un sāļie - ar galvenajiem ēdieniem.
Organiskie dzeltenie zirņi ir ļoti barojoši, un tos bieži izmanto tradicionālos ēdienos, piemēram, zirņu zupā vai zirņu un krekeru uzkodās.
Pilngraudu, aromātiski melnie rīsi ar izcilu garšu.
Melnās lēcas - mazas lēcas, kas atgādina melnos ikrus, tāpēc tās sauc arī par Beluga. Beluga lēcas ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu, dzelzs un citu būtisku uzturvielu avots. Piemērots salātiem, sautējumiem, zupām.
Lieliski piemēroti biezputru, zupu un dažādu konditorejas izstrādājumu pagatavošanai.