Kurkuma, saukta arī par kurkumu (latīņu: Curcuma longa) ir ingveru dzimtas tropu daudzgadīgs lakstaugs, kura dzimtene ir Dienvidaustrumu Indija. Šis augs tur aug dabiski. Kā garšvielu kurkumu audzē Šrilankā, Indonēzijā, Ķīnā, Japānā u.c. tropiskajos reģionos.
Izmantojiet kurkumu dažādās mērcēs, zupās, sautējumos un dažādos gaļas vai zivju ēdienos.
Kurkumai ir silta, rūgta garša, un to bieži izmanto karija pulveros un dažādos ēdienos, lai pievienotu krāsu un garšu. Papildus kulinārijas izmantošanai kurkuma tiek izmantota tradicionālajā medicīnā tās pretiekaisuma, antioksidantu un pretmikrobu īpašību dēļ.
Interesanti! Šeit ir daži iespējamie kurkuma ieguvumi veselībai:
1. Pretiekaisuma īpašības: tiek uzskatīts, ka kurkumai piemīt dabiska pretiekaisuma iedarbība, kas var palīdzēt cīnīties ar iekaisuma stāvokļiem.
2. Antioksidanta aktivitāte: Kurkumai piemīt antioksidanta īpašības, kas var palīdzēt neitralizēt brīvos radikāļus organismā, kas veicina novecošanos un dažādas slimības.
3. Locītavu veselība: daži cilvēki izmanto kurkumu kā uztura bagātinātāju, lai uzturētu labu locītavu veselību un atvieglotu artrīta simptomus.
4. Gremošanas veselība: kurkumu tradicionāli izmanto, lai uzlabotu gremošanu un mazinātu vēdera uzpūšanos.
5. Sirds veselība: daži pētījumi liecina, ka kurkuma var dot labumu sirds veselībai, uzlabojot endotēlija (asinsvadu oderējuma) darbību un samazinot sirds slimību risku.
6. Smadzeņu veselība. Pašlaik tiek veikti pētījumi par kurkumīna iespējamo neiroprotektīvo iedarbību, kas liecina, ka tam var būt nozīme smadzeņu veselībā un neirodeģeneratīvo slimību riska mazināšanā.
Uzglabāšanas nosacījumi: uzglabāt sausā, vēsā, tumšā vietā.
Sastāvdaļas: organiska malta kurkuma.
Iepakots vidē, kas satur glutēnu, riekstus, sezamu, soju saturošus produktus.
Izmantot dažādās mērcēs, zupās, sautējumos un dažādos gaļas vai zivju ēdienos.
Kopš seniem laikiem kurkuma sakneņi ir izmantoti ne tikai kā garšviela, bet arī kā ārstniecības augs. Garšvielām kurkuma sakneņus vāra un tvaicē, lai iegūtu vēlamo nokrāsu un sadalītu cieti. Vēlāk sakneņus žāvē saulē un samaļ. Kurkumai ir patīkami koka un sausas zemes aromāti, ar nedaudz rūgtenu un asu garšu.
Ceilonas kanēli var izmantot dažādu ēdienu, konditorejas izstrādājumu, salātu un tējas aromatizēšanai.
Ingvers ir viena no populārākajām garšvielām. Tas atvieglo ēdiena uzsūkšanos, piešķir tai pikantu garšu.
Aromātiska garšviela, ko plaši izmanto Indijas virtuvē.
Specifiska garša un smarža. Izmanto nelielos daudzumos, jo ir ļoti spēcīga smarža. Ēdieniem piešķir pikantu garšu, bieži vien aizvieto sīpolus un ķiplokus. Īpaši piemērota pākšaugu un kartupeļu ēdieniem.
Universāls garšvielu maisījums, ideāli piemērots picām, sviestmaizēm, salātiem, uzkodām. Ideāli piemērots ēdieniem ar sieru un biezpienu. Bez konservantiem. Bez garšas pastiprinātājiem. Bez mākslīgām krāsvielām.
Eksotiska garšviela ar īpašu aromātu un unikālu saldu un asu garšu. Piemērots saldajiem ēdieniem un dzērieniem - putrām, mazgāšanai, jogurtam, šokolādei, augļu salātiem, kūkām, piparkūkām, kēksiem, kompotiem, maizei, cepumiem, kafijai un tējai. Nelietot termiski neapstrādātu.
Panch Puran ir populārs bengāļu garšvielu maisījums, kas izgatavots no 5 visbiežāk lietotajām eksotiskajām garšvielām, savukārt panch bengāļu valodā nozīmē piecas.
Iesala ķimenes ar asu aromātu un unikālu garšu.
Melnie pipari ir pasaulē populārākā un pazīstamākā garšviela, saukta arī par "garšvielu karali".
Fenheļa sēklām ir pievilcīga smarža, salda garša, kas atgādina anīsu vai lakricu.
Garšvielas palīdz radīt ēdienus ar unikālu garšu.
Pazīstams kā "saldās ķimenes". Tas izskatās pēc ķimeņu sēklām, tikai nedaudz lielākas un atšķirīgas krāsas. Garša atgādina anīsu vai lakricu. Piemērots maizes, zivju un gaļas ēdienu, sautējumu aromatizēšanai. Piemērots dzeršanai kā tēja.
Kliņģerītes ir pētersīļu dzimtas augi, ar savu aromātu un garšu atgādina ķimenes. Tos varam liet uz maizes, lociņi lieliski garšos lēcu, kartupeļu vai citu dārzeņu ēdienus.
Ceilonas kanēli var izmantot dažādu ēdienu, konditorejas izstrādājumu, salātu un tējas aromatizēšanai.
Fenugreek sēklas Ajwain - spēcīga garšviela Sākotnēji no Indijas, kultivē Āzijā un Āfrikā. Ideāli piemērots veģetāriem ēdieniem. Garša atgādina ķimenes un timiāna kombināciju.
Amchur Dried Mango Powder - Izgatavots no neapstrādātiem mango, tam ir augļu, saldskāba garša ar kampara un sahara notīm.
Tradicionālais indiešu garšvielu maisījums - Garam Masala. Pagatavojiet autentiskus ēdienus ar ļoti nelielu piepūli.