Čia sēklas ir ēdamas sēklas, kas nāk no auga Salvia hispanica, kas ir piparmētru ģimenes loceklis. Auga dzimtene ir Centrālamerika un Dienvidamerika, un tā sēklas ir izmantojuši kā galveno pārtiku gadsimtiem ilgi.
Čia sēklas ir labi pazīstamas ar tajās esošajām uzturvielām. Sēklas ir bagātas ar šķiedrvielām, veselīgiem taukiem (omega-3 taukskābēm), bagātas ar olbaltumvielām, antioksidantiem un dažādiem vitamīniem un minerālvielām, piemēram, kalciju, magniju un fosforu. Tajos ir arī maz ogļhidrātu, tāpēc tie ir piemēroti tiem, kas ievēro diētu ar zemu ogļhidrātu saturu.
Iedarbojoties ar šķidrumu, čia sēklām ir unikāla spēja absorbēt šķidrumā vairākas reizes to svaru un veidot želejveida vielu. Šīs īpašības dēļ tos izmanto kā biezinātāju receptēs un kā olu aizstājēju vegāniskos izstrādājumos. Daži cilvēki Chia sēklas izmanto arī kā dabisku veidu, kā palielināt mitrināšanu, jo sēklas var palīdzēt saglabāt ūdeni organismā.
Uzglabāšanas nosacījumi: pēc atvēršanas uzglabāt noslēgtā iepakojumā, sausā, vēsā vietā.
Svarīgi! Interneta veikalā norādītās uzturvērtības vai cita informācija var atšķirties no informācijas uz produkta iepakojuma.
Sastāvdaļas: organiskās spāņu salvijas sēklas (angļu chia, latīņu Salvia hispanica).
Iepakots vidē, kur tiek iepakoti rieksti, sezama sēklas, sojas un lipekļa produkti.
Uzturvērtība uz 100 g
Enerģētiskā vērtība | 1824 kJ/ 443 kcal |
Tauki | 31.0 g |
- no kuriem piesātinātie | 3.0 g |
Ogļhidrāti | 2.0 g |
- no kuriem cukuri | 1.0 g |
Šķiedra | 20.0 g |
Olbaltumvielas | 38.0 g |
Sāļi | 0.05 g |
Čia pudiņš: šis ir vispopulārākais veids, kā ēst šīs sēklas. Čia sēklas var mērcēt šķidrumā (piemēram, govs pienā vai augu pienā), lai izveidotu pudiņa konsistenci. Iegūto pudiņu var aromatizēt ar saldinātājiem, augļiem vai garšvielām.
Čia sēklas var baudīt dažādos veidos:
Smūtiji: Čia sēklas var pievienot augļu un dārzeņu smūtijiem, lai palielinātu uzturvērtību un radītu biezāku tekstūru.
Ceptas preces: Čia sēklas var izmantot cepšanā kā olu aizstājēju vai kā sastāvdaļu smalkmaizītēm, maizēm un citiem konditorejas izstrādājumiem.
Papildinājumi: čia sēklas var apkaisīt ar jogurtu, auzu pārslām vai graudaugiem, lai iegūtu kraukšķīgu tekstūru un barības vielas.
Dzērieni: Chia sēklas var pievienot ūdenim vai citiem dzērieniem, lai radītu atsvaidzinošu un mitrinošu dzērienu un bagātinātu dzēriena uzturvērtību.
Ir svarīgi atzīmēt, ka, lai gan čia sēklām ir dažādi ieguvumi veselībai, tās jālieto kā daļa no sabalansēta uztura, nevis kā galvenais uztura avots. Tāpat kā jebkuram ēdienam, galvenais ir mērenība. Ja jums ir kādas īpašas veselības problēmas vai uztura ierobežojumi, pirms jebkādu izmaiņu veikšanas uzturā jākonsultējas ar savu veselības aprūpes speciālistu.
Kaņepes ir lielisks diētisks produkts. Kaņepju sēklas ir bagātas ar Omega-3 un Omega-6 taukskābēm, olbaltumvielām, vitamīniem un šķiedrvielām, kas īpaši nepieciešamas cilvēka organismam. Piemērots diedzēšanai un kaņepju pienam. To izmanto maizes izstrādājumu, sauso brokastu, salātu, zupu un citu ēdienu aromatizēšanai.
Kliņģerītes ir pētersīļu dzimtas augi, ar savu aromātu un garšu atgādina ķimenes. Tos varam liet uz maizes, lociņi lieliski garšos lēcu, kartupeļu vai citu dārzeņu ēdienus.
Bietes tiek izmantotas ēdiena gatavošanā līdzīgi kā rīsi.
Organiskās sezama sēklas bez sēnalām ir lieliski piemērotas dažādu ēdienu aromatizēšanai un barojošu uzkodu pagatavošanai. Satur daudz šķiedrvielu un ir olbaltumvielu avots.
Bioloģiskās ķirbju sēklas ir garšīga uzkoda jūsu ikdienas uzturā. Sēklas ir lieliski piemērotas ikdienas gatavošanai, pievieno salātiem, zupām vai apkaisa ar desertiem.
Bolīvijas balodis (kynva) ir labs olbaltumvielu avots, kas satur visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes, padarot to par pilnvērtīgu olbaltumvielu avotu. Kynvo ir arī bagāts ar šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām.
Šīs sēklas labi garšo gan diedzētas, gan grauzdētas.Saulespuķu sēklas ir lielisks enerģijas avots.
Šīs sēklas labi garšo gan diedzētas, gan grauzdētas.Saulespuķu sēklas ir lielisks enerģijas avots.
Organiskās zelta linu sēklas ir barojošas sēklas, ko izmanto pārtikas ražošanā.
Bioloģiskās ķirbju sēklas ir garšīga uzkoda jūsu ikdienas uzturā. Sēklas ir lieliski piemērotas ikdienas gatavošanai, pievieno salātiem, zupām vai apkaisa ar desertiem.
Organiskās melnā sezama sēklas ar miziņu lieliski piemērotas dažādu ēdienu aromatizēšanai un dekorēšanai. Satur daudz šķiedrvielu un ir olbaltumvielu avots.
Organiskās melnās sēklas ir pazīstamas arī kā kvinoja. Tas veiksmīgi aizstāj tradicionālos putraimus vai makaronus. Lieliski piemērota kā zupu sastāvdaļa un piedeva dārzeņiem, mērcēm, konditorejas izstrādājumiem un desertiem.
Organiskā sarkanā kvinoja ir pazīstama arī kā kvinoja. Tas veiksmīgi aizstāj tradicionālos putraimus vai makaronus. Lieliski piemērota kā zupu sastāvdaļa un piedeva dārzeņiem, mērcēm, konditorejas izstrādājumiem un desertiem.
Spāņu salvijas (lat. Salvia hispanica) smalki aromatizētās čia sēklas var pievienot jebkurai receptei, nemainot garšu.
Linsēklas ir mazas, brūnas vai zeltainas sēklas, kas iegūtas no linu auga. Pēdējos gados linsēklas ir kļuvušas ļoti populāras, pateicoties to labvēlīgajām īpašībām, ieguvumiem veselībai un daudzpusīgai izmantošanai ēdiena gatavošanā.
Bioloģiskās ķirbju sēklas ir garšīga uzkoda jūsu ikdienas uzturā. Sēklas ir lieliski piemērotas ikdienas gatavošanai, pievieno salātiem, zupām vai apkaisa ar desertiem.
Kaņepes ir lielisks diētisks produkts. Vislabāk ir izmantot samaltas sēklas. To var pievienot salātiem, putraimiem vai citiem ēdieniem, kas jums patīk.
Kaņepes ir lielisks diētisks produkts. Vislabāk ir izmantot samaltas sēklas. To var pievienot salātiem, putraimiem vai citiem ēdieniem, kas jums patīk.
Organiskās melnā sezama sēklas ar miziņu lieliski piemērotas dažādu ēdienu aromatizēšanai un dekorēšanai. Satur daudz šķiedrvielu un ir olbaltumvielu avots.
Šīs sēklas labi garšo gan diedzētas, gan grauzdētas.Saulespuķu sēklas ir lielisks enerģijas avots.
Piena dadzis palīdz aizsargāt aknas un atbalsta gremošanu un ķermeņa attīrīšanos.
Augstā šķiedrvielu satura dēļ psyllium sēklas kļūst arvien populārākas.
Organiskās sezama sēklas bez sēnalām ir lieliski piemērotas dažādu ēdienu aromatizēšanai un barojošu uzkodu pagatavošanai. Satur daudz šķiedrvielu un ir olbaltumvielu avots.
Organiskās amaranta pārslas ir izgatavotas no sasmalcinātām amaranta sēklām.
Kaņepes ir lielisks diētisks produkts. Kaņepju sēklas ir bagātas ar Omega-3 un Omega-6 taukskābēm, olbaltumvielām, vitamīniem un šķiedrvielām, kas īpaši nepieciešamas cilvēka organismam. Piemērots diedzēšanai un kaņepju pienam. To izmanto maizes izstrādājumu, sauso brokastu, salātu, zupu un citu ēdienu aromatizēšanai.
Kaņepes ir lielisks diētisks produkts. Kaņepju sēklas ir bagātas ar Omega-3 un Omega-6 taukskābēm, olbaltumvielām, vitamīniem un šķiedrvielām, kas īpaši nepieciešamas cilvēka organismam. Piemērots diedzēšanai un kaņepju pienam. To izmanto maizes izstrādājumu, sauso brokastu, salātu, zupu un citu ēdienu aromatizēšanai.