Izmantojiet tikai ēdiena gatavošanai un cepšanai. Neēdiet neapstrādātu! Iesakām kā piedevu zupām, maizēm, kūkām un cepumiem.
Linsēklas, pazīstamas arī kā linsēklas, ir mazas, brūnas vai zeltainas sēklas, kas nāk no linu auga. Tas ir ļoti barojošs un daudzpusīgs ēdiens, kas ir kultivēts tūkstošiem gadu un ir kļuvis populārs tā ieguvumu dēļ veselībai.
Linu sēklas ir bagātas ar vairākām uzturvielām, kas ir ļoti noderīgas cilvēkiem:
- Omega-3 taukskābes: īpaši alfa-linolēnskābe (ALA), polinepiesātināto tauku veids, kas labvēlīgi ietekmē sirds veselību. Linsēklās esošās omega-3 taukskābes var palīdzēt samazināt sirds slimību risku, pazeminot holesterīna līmeni un asinsspiedienu.
- Šķiedra: linu sēklas ir lielisks šķīstošo un nešķīstošo šķiedrvielu avots, kas var veicināt gremošanu un veicināt sāta sajūtu. Lielais šķiedrvielu saturs linu sēklās var veicināt regulāru zarnu kustību un mazināt aizcietējumus. Arī šķiedrvielu un veselīgu tauku kombinācija linu sēklās var palīdzēt kontrolēt apetīti un palīdzēt regulēt svaru.
- Olbaltumvielas: Linsēklas satur augu izcelsmes olbaltumvielas, padarot tās par piemērotu papildinājumu veģetāro un vegānu diētām.
- Vitamīni un minerālvielas: linsēklas satur nelielu daudzumu dažādu vitamīnu un minerālvielu, piemēram, B vitamīnu, magniju un mangānu.
-Iespējamā pretiekaisuma iedarbība: daži pētījumi liecina, ka linu sēklām var būt pretiekaisuma īpašības, kas var būt noderīgas tādu slimību ārstēšanā kā artrīts.
Organiskās linsēklas var iekļaut savā uzturā vairākos veidos:
- Maltas linu sēklas: maltas linu sēklas organismam ir vieglāk sagremojamas un no tām uzņemtas barības vielas. Tos var pievienot smūtijiem, auzu pārslām, jogurtam vai izmantot kā olu aizstājēju cepšanas receptēs.
- Veselas linsēklas: veselas linsēklas var pārkaisīt uz salātiem, iemaisīt graudaugos vai izmantot kā kraukšķīgu piedevu ceptiem izstrādājumiem.
- Linsēklu eļļa: Linsēklu eļļa ir vēl viens veids, kā iekļaut uzturā linsēklu uzturvērtības. To var izmantot kā salātu mērci vai pārliet ar vārītiem dārzeņiem.
Bioloģiskās linsēklas tiek audzētas un ražotas, izmantojot bioloģiskās lauksaimniecības metodes. Bioloģiskā lauksaimniecība ir pieeja lauksaimniecībai, kas uzsver ilgtspējību, atbildību par vidi un izvairīšanos no sintētiskām ķīmiskām vielām, ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO) un mākslīgām piedevām. Parasti, lai pasargātu riekstus no kaitēkļiem un saglabātu tos pēc iespējas ilgāk, tie tiek pakļauti mākslīgo ķīmisko vielu – pesticīdu iedarbībai, un, kā zināms, daudzi pesticīdi ir toksiski un bīstami cilvēka veselībai. Šī iemesla dēļ ir svarīgi izvēlēties sertificētus, bioloģiskus produktus.
Ir svarīgi atzīmēt, ka, lai gan linu sēklas ir barojošs papildinājums sabalansētam uzturam, tās jālieto mērenībā, jo tajās ir daudz kaloriju. Turklāt, ja jums ir noteiktas veselības problēmas vai lietojat medikamentus, pirms jebkādu būtisku uztura izmaiņu veikšanas, kas saistītas ar linsēklām vai kādu citu jaunu pārtiku, ieteicams konsultēties ar veselības aprūpes speciālistu.
Uzglabāšanas apstākļi: pēc atvēršanas uzglabāt noslēgtā iepakojumā, sausā, vēsā vietā, prom no tiešiem saules stariem.
Sastāvs: organiskās linu sēklas.
Enerģētiskā vērtība 100g | |
Enerģētiskā vērtība | 2234 kJ/ 534 kcal |
Riebali, st | 42 |
tai skaitā piesātinātās taukskābes, g | 3,7 |
Ogļhidrāti, g | 1,6 |
no tiem cukurs, g | 1,5 |
Šķiedru materiāli, g | 27 |
Olbaltumvielas, g | 18 |
Druska, g | 0,08 |
Linsēklas var iekļaut savā ikdienas uzturā dažādos veidos, bagātinot ēdienus ar uzturvielām un maigu riekstu garšu. Šeit ir daži populāri veidi, kā iekļaut linsēklas savā uzturā:
Maltas linu sēklas: maltas linu sēklas organismam ir vieglāk sagremojamas un uzņemtas barības vielas, salīdzinot ar veselām linu sēklām. Maltas linsēklas var iegādāties vai pašam samalt ar kafijas dzirnaviņām vai virtuves kombainu. Maltas linu sēklas var izmantot šādos veidos:
- Pievienojiet kokteiļiem: pievienojiet vēl 1-2 ēdamkarotes maltu linsēklu rīta kokteiļam. Tas kokteili bagātinās ar šķiedrvielām un veselīgajiem taukiem.
- Sajauc ar jogurtu vai auzu pārslām: iemaisa karoti maltu linsēklu jogurtā, auzu pārslās vai putrā.
- Izmantojiet kā dažu sastāvdaļu aizstājēju: Dažās cepšanas receptēs olas var aizstāt, sajaucot 1 ēdamkaroti maltu linsēklu ar 3 ēdamkarotēm ūdens. Atstājiet maisījumu dažas minūtes, līdz tas sabiezē, pēc tam izmantojiet olu vietā smalkmaizītes vai pankūkas.
Veselas linu sēklas: veselas linsēklas var izmantot dažādos veidos, taču tās ir grūtāk sagremojamas nekā maltas linsēklas, tāpēc labāk tās pirms lietošanas tās sasmalcināt vai sakošļāt, lai barības vielas labāk uzsūktos. Lūk, kā izmantot veselas linsēklas:
- Apkaisa salātus ar: pievieno karoti veselu linsēklu kā kraukšķīgu salātu apkaisu.
- Sajauc ar graudaugiem: sajauciet veselas linsēklas rīta pārslās vai granolā, lai iegūtu papildu tekstūru un uzturvērtību.
- Izmanto cepšanai: veselas linsēklas var pievienot maizes, smalkmaizītes vai cepumu receptēm, lai tām piešķirtu vieglu riekstu garšu un nedaudz kraukšķīgu.
Neaizmirstiet, ka linu sēklām ir nedaudz riekstu garša, kas var papildināt dažādus ēdienus. Sāciet ar maziem daudzumiem un pakāpeniski palieliniet, līdz esat pieradis pie garšas un tekstūras. Ir arī ļoti svarīgi uzglabāt linu sēklas hermētiskā traukā ledusskapī vai saldētavā, lai tās būtu svaigas, jo laika gaitā tās var sasmakt.
Kliņģerītes ir pētersīļu dzimtas augi, ar savu aromātu un garšu atgādina ķimenes. Tos varam liet uz maizes, lociņi lieliski garšos lēcu, kartupeļu vai citu dārzeņu ēdienus.
Bietes tiek izmantotas ēdiena gatavošanā līdzīgi kā rīsi.
Organiskās sezama sēklas bez sēnalām ir lieliski piemērotas dažādu ēdienu aromatizēšanai un barojošu uzkodu pagatavošanai. Satur daudz šķiedrvielu un ir olbaltumvielu avots.
Bioloģiskās ķirbju sēklas ir garšīga uzkoda jūsu ikdienas uzturā. Sēklas ir lieliski piemērotas ikdienas gatavošanai, pievieno salātiem, zupām vai apkaisa ar desertiem.
Bolīvijas balodis (kynva) ir labs olbaltumvielu avots, kas satur visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes, padarot to par pilnvērtīgu olbaltumvielu avotu. Kynvo ir arī bagāts ar šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām.
Šīs sēklas labi garšo gan diedzētas, gan grauzdētas.Saulespuķu sēklas ir lielisks enerģijas avots.
Šīs sēklas labi garšo gan diedzētas, gan grauzdētas.Saulespuķu sēklas ir lielisks enerģijas avots.
Spāņu salvijas (lat. Salvia hispanica) smalki aromatizētās čia sēklas var pievienot jebkurai receptei, nemainot garšu.
Organiskās zelta linu sēklas ir barojošas sēklas, ko izmanto pārtikas ražošanā.
Bioloģiskās ķirbju sēklas ir garšīga uzkoda jūsu ikdienas uzturā. Sēklas ir lieliski piemērotas ikdienas gatavošanai, pievieno salātiem, zupām vai apkaisa ar desertiem.
Organiskās melnā sezama sēklas ar miziņu lieliski piemērotas dažādu ēdienu aromatizēšanai un dekorēšanai. Satur daudz šķiedrvielu un ir olbaltumvielu avots.
Organiskās melnās sēklas ir pazīstamas arī kā kvinoja. Tas veiksmīgi aizstāj tradicionālos putraimus vai makaronus. Lieliski piemērota kā zupu sastāvdaļa un piedeva dārzeņiem, mērcēm, konditorejas izstrādājumiem un desertiem.
Organiskā sarkanā kvinoja ir pazīstama arī kā kvinoja. Tas veiksmīgi aizstāj tradicionālos putraimus vai makaronus. Lieliski piemērota kā zupu sastāvdaļa un piedeva dārzeņiem, mērcēm, konditorejas izstrādājumiem un desertiem.
Spāņu salvijas (lat. Salvia hispanica) smalki aromatizētās čia sēklas var pievienot jebkurai receptei, nemainot garšu.
Bioloģiskās ķirbju sēklas ir garšīga uzkoda jūsu ikdienas uzturā. Sēklas ir lieliski piemērotas ikdienas gatavošanai, pievieno salātiem, zupām vai apkaisa ar desertiem.
Kaņepes ir lielisks diētisks produkts. Vislabāk ir izmantot samaltas sēklas. To var pievienot salātiem, putraimiem vai citiem ēdieniem, kas jums patīk.
Kaņepes ir lielisks diētisks produkts. Vislabāk ir izmantot samaltas sēklas. Var pievienot salātiem, graudaugiem vai citiem jūsu iecienītākajiem ēdieniem.
Organiskās melnā sezama sēklas ar miziņu lieliski piemērotas dažādu ēdienu aromatizēšanai un dekorēšanai. Satur daudz šķiedrvielu un ir olbaltumvielu avots.
Šīs sēklas labi garšo gan diedzētas, gan grauzdētas.Saulespuķu sēklas ir lielisks enerģijas avots.
Piena dadzis palīdz aizsargāt aknas un atbalsta gremošanu un ķermeņa attīrīšanos.
Augstā šķiedrvielu satura dēļ psyllium sēklas kļūst arvien populārākas.
Organiskās sezama sēklas bez sēnalām ir lieliski piemērotas dažādu ēdienu aromatizēšanai un barojošu uzkodu pagatavošanai. Satur daudz šķiedrvielu un ir olbaltumvielu avots.
Organiskās amaranta pārslas ir izgatavotas no sasmalcinātām amaranta sēklām.
Kaņepes ir lielisks diētisks produkts. Kaņepju sēklas ir bagātas ar Omega-3 un Omega-6 taukskābēm, olbaltumvielām, vitamīniem un šķiedrvielām, kas īpaši nepieciešamas cilvēka organismam. Piemērots diedzēšanai un kaņepju pienam. To izmanto maizes izstrādājumu, sauso brokastu, salātu, zupu un citu ēdienu aromatizēšanai.
Kaņepes ir lielisks diētisks produkts. Kaņepju sēklas ir bagātas ar Omega-3 un Omega-6 taukskābēm, olbaltumvielām, vitamīniem un šķiedrvielām, kas īpaši nepieciešamas cilvēka organismam. Piemērots diedzēšanai un kaņepju pienam. To izmanto maizes izstrādājumu, sauso brokastu, salātu, zupu un citu ēdienu aromatizēšanai.
Organiskās sezama sēklas bez sēnalām ir lieliski piemērotas dažādu ēdienu aromatizēšanai un barojošu uzkodu pagatavošanai. Satur daudz šķiedrvielu un ir olbaltumvielu avots.
Organiskās melnā sezama sēklas ar miziņu lieliski piemērotas dažādu ēdienu aromatizēšanai un dekorēšanai. Satur daudz šķiedrvielu un ir olbaltumvielu avots.
Organiskās melnā sezama sēklas ar miziņu lieliski piemērotas dažādu ēdienu aromatizēšanai un dekorēšanai. Satur daudz šķiedrvielu un ir olbaltumvielu avots.