Kausētu sviestu Ghi pagatavo, karsējot sviestu uz lēnas uguns, līdz viss ūdens iztvaiko, gī atdalās un sviests pārvēršas dzidros, zeltaini dzeltenos taukos. Tam ir salda, maiga riekstu garša. Ar to pagatavotais ēdiens iegūst unikālu garšu un aromātu.
Gī veselību uzlabojošās īpašības ājurvēdā ir zināmas jau sen.
Laba garša nav vienīgā šī sviesta priekšrocība. Augstā temperatūrā tas neputo un nesmēķē, jo vārīšanas laikā ūdens (verdošs 100°C) iztvaiko un olbaltumvielas (degot 125°C temperatūrā) tiek noņemtas. Kausēts sviests ir ideāli piemērots cepšanai, sautēšanai, cepšanai un fritēšanai. Garšojiet putru un piešķir tai spīdumu. Zupa vai jebkura mērce iegūst kvalitatīvu dzeltenīgu nokrāsu, uzlabojas uzturvērtības. Piemērots pievienošanai zīdaiņu un bērnu pārtikai.
Gī parasti izmanto ēdiena gatavošanā un cepšanā Indijas virtuvē, kā arī dažos tradicionālajos medicīnā un reliģiskos rituālos. Pēdējos gados Gī ir kļuvis populārs citās pasaules daļās kā ēdiena gatavošanas tauki un kā daļa no noteiktām diētām, piemēram, ketogēnās diētas. Ir svarīgi atzīmēt, ka gī, tāpat kā visi tauki, jālieto mērenībā, jo tajā ir daudz kaloriju.
Gī sviesta priekšrocības salīdzinājumā ar parasto sviestu:
Augsts dūmu punkts: tas neputo un nesmēķē augstā temperatūrā, neveido transtaukus un citas kaitīgas vielas.
Ilgs glabāšanas laiks: piena cietvielu noņemšana no gī nodrošina ilgāku glabāšanas laiku, salīdzinot ar parasto sviestu. Gī var uzglabāt istabas temperatūrā bez ledusskapja.
Bez laktozes: dzidrināšanas process atdala lielāko daļu laktozes un piena proteīnu, padarot ghee piemērotu cilvēkiem, kuri nepanes laktozi.
Bagātīga garša: Gī ir bagātīga riekstu garša, kas var uzlabot dažādu ēdienu garšu.
Uzglabāšanas nosacījumi: uzglabāt sausā, vēsā vietā.
Sastāvdaļas: sviesta tauki 99,8%, ūdens 0,2%.
Bez laktozes.
Uzturvērtība uz 100 g
Enerģētiskā vērtība | 3693 kJ/ 898 kcal |
Tauki | 99.8 g |
- no kuriem piesātinātie | 65 g |
Olbaltumvielas | <0.1 g |
Ogļhidrāti | <0.1 g |
Sāļi | <0.1 g |
Kā virtuvē izmantot kausētu sviestu gī?
Cepšanai/grauzdēšanai: Gī, kausēts sviests, ir lieliski kulinārijas tauki, kas var izturēt ārkārtīgi augstu temperatūru (apmēram 232°C). Tāpēc šie tauki ir ļoti piemēroti dažādu ēdienu cepšanai, sautēšanai un grauzdēšanai. Turklāt gī sviests ēdieniem piešķirs bagātīgu, sviestainu, nedaudz riekstu garšu.
Cepšanai: Gī var izmantot maizes izstrādājumos parastā sviesta vai eļļas vietā. Tādā veidā ceptiem izstrādājumiem piešķirsi arī patīkamu riekstu garšu. Tiesa, atcerieties, ka gī sviests ir koncentrētāks par parasto sviestu, tāpēc to vajadzētu lietot nedaudz mazāk nekā parasto sviestu.
Ēdienu aromatizēšanai: Gī sviestu bieži izmanto kā mērci vai garšvielu dažādiem ceptiem ēdieniem. Ar to var uzkaisīt grauzdētus dārzeņus, grilētu gaļu, zivis vai vārītus rīsus un to ēdienus. Tas ir ļoti piemērots arī zupu, sautējumu un karija aromatizēšanai.
Grilēšana: Pirms grilēšanas ieziež gaļu, dārzeņus vai jūras veltes ar gī, lai nepieliptu pie grila un uzlabotu garšu.
Popkornam: Gī sviests ir lieliska izvēle popkorna (popkorna) pagatavošanai. Pannā uzkarsē nelielu daudzumu gī, pievieno popkorna kauliņus un pārklāj. Ik pa laikam pakratiet pannu un, kad popkorns uzpeld, noņemiet no uguns un pievienojiet iecienītākās garšvielas vai sāli.
Garšvielām: dažās kultūrās gī tiek pasniegts kā garšviela. Var smērēt uz maizes, mērcēt. Gī sviestu var sajaukt ar garšvielām vai medu.
Kafija un tēja: Dažiem cilvēkiem patīk rīta kafijai vai tējai pievienot nelielu daudzumu gī. Tas var piešķirt jūsu dzērienam krēmīgu un bagātīgu garšu. Turklāt gī ir ļoti populārs ketogēnajā diētā. Šajā sviestā ir daudz tauku un maz ogļhidrātu.
Bezglutēna makaroni, kas izgatavoti no brūno rīsu miltiem.
Makaroni ir izgatavoti no 100% aunazirņiem.
Zaļās lēcas ir labs augu olbaltumvielu avots.
Bulgurs ir ļoti piemērots dažādu ēdienu gatavošanai - zupām, salātiem, dažādiem sautējumiem, putrām, plovam, pat desertiem. Bulgur satur vairāk labvēlīgu uzturvielu nekā rīsi, kuskuss vai makaroni. Tie satur daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu, kā arī folijskābi, B vitamīnu.
Lieliski piemēroti biezputru, zupu un dažādu konditorejas izstrādājumu pagatavošanai.
Lieliski piemēroti biezputru, zupu un dažādu konditorejas izstrādājumu pagatavošanai.
Sarkanām lēcām ir maiga, viegla garša, tās lieliski piemērotas bērniem, veģetāriešiem un vegāniem, kā arī cilvēkiem, kam ir laktozes nepanesamība.
Kvinoja ir bagāta ar uzturvielām, tādēļ tai nav nepieciešams pievienot citus produktus.
Tā ir ātri pagatavojama, viegla, ātri sagremojama labība, kas sniedz daudz enerģijas.
Organiskās sojas pupiņas ir lielisks augu izcelsmes olbaltumvielu avots.
Pinto pupiņas lieliski sader ar kukurūzas un rīsu ēdieniem, kā arī ar zupām, mērcēm, sautējumiem un salātiem. Bordo punktiņi padara ēdienus ar Pinto pupiņām oriģinālus un interesantus.
Organiskās sarkanās lēcas ar maigu garšu. Piemērots veģetāriešiem, vegāniem un laktozes nepanesamajiem. Maigas garšas dēļ tas ir īpaši piemērots bērnu pārtikai. Ātri pagatavojams – nav nepieciešama mērcēšana.
Bioloģiskie aunazirņi ir sātīgs pārtikas produkts. Satur daudz augu olbaltumvielu un šķiedrvielu. Piemērots pievienošanai sautējumiem, salātiem un zupām.
Sastāvdaļas: 100% organiski sarkano lēcu milti.
Organiskās Mung pupiņas ir viens no vērtīgākajiem pupiņu veidiem. Īpaši barojošs, garšīgs ar dārzeņiem un graudaugiem, zupām vai sautējumiem.
Orgaanilised mungoad on üks valorutkumaid oaliike. Äärmiselt toitev, maitsev vegetables ja terraviljadega, suppide voi hautistega.
Lieliski piemērots putrām, zupām un konditorejas izstrādājumiem.
• Organiskās sastāvdaļas;• Daudz šķiedrvielu;• Bez pievienotā baltā cukura;
Organiski pilngraudu griķu milti.
Organiskie aunazirņu milti izceļas ar savu oriģinālo un maigo garšu. Ir daudz šķiedrvielu. Olbaltumvielu avots.
Šie makaroni lieliski sader ar jūras veltēm un zivju ēdieniem.
Pilngraudu, aromātiski melnie rīsi ar izcilu garšu.
Organiskās speltas pārslas iegūst no sasmalcinātiem speltas kviešu graudiem. Speltas pārslas ir lieliska izvēle ikdienas brokastīm. Tie vislabāk garšo ar jogurtu, graudaugu dzērienu un augļiem.
Šie makaroni lieliski sader ar gaļas ēdieniem.
Bioloģiskās uzpūstās Bolīvijas baloža (kynva) sēklas ir garšīgi ēst atsevišķi, pievienotas sausajām brokastīm, desertiem, jogurtam vai salātiem.
Organiskajiem termiski neapstrādātiem griķu putraimiem ir maiga un maiga garša. Pārsvarā to izmanto kā piedevu zupām, sautējumiem, pastētēm, kotletēm, maizes smērvielām.
Griķi satur daudz šķiedrvielu, antioksidantus un visas neaizstājamās aminoskābes, kas ir ārkārtīgi noderīgas cilvēka organismam. Organiski grauzdētus griķu putraimus parasti izmanto kā vakariņu sastāvdaļu kopā ar dārzeņiem vai gulašiem un kā piedevu zupām, sautējumiem un pastētēm.