Amaranta sēklas ir mazas, bet bagātas ar barības vielām. Šīs sēklas bieži sauc par "pseidograudiem", jo, tāpat kā mūsu parastos kviešu graudus, tos var samalt miltos vai izmantot dažādos ēdienos, taču atšķirībā no mūsu parastajiem graudiem amaranta sēklas ir no citas botāniskās dzimtas. Amaranta sēklas nesatur lipekli un ir labs olbaltumvielu, uztura šķiedrvielu un neaizvietojamo aminoskābju avots. Tos var izmantot putrās, zupās, sautējumos vai pat popkornu.
Amaranta sēklas tiek novērtētas to uzturvērtības dēļ, jo tajās ir cilvēka organismam nepieciešamie mikroelementi, piemēram, dzelzs, kalcijs, magnijs un fosfors. Tie ir arī bez lipekļa, tāpēc tie ir piemēroti tiem, kam ir lipekļa jutība vai celiakija.
Uzpūstās amaranta sēklas ir vieglas, gaisīgas un kraukšķīgas, izgatavotas no amaranta auga sēklām. Tos gatavo līdzīgi kā labi zināmo popkornu, karsējot sīkās amaranta sēkliņas, līdz tās izplešas. Rezultāts ir kraukšķīgi, riekstu graudi ar unikālu tekstūru.
Pēdējās desmitgadēs amaranta sēklas ir kļuvušas populāras kā veselīgs ēdiens, un tās bieži pievieno dažādiem ēdieniem, piemēram, salātiem, zupām un konditorejas izstrādājumiem. Tos izmanto arī dažos tradicionālajos ēdienos dažādās pasaules valstīs. Tā ir daudzpusīga un barojoša sastāvdaļa, kas kļūst arvien plašāk pieejama veselīgas pārtikas veikalos un lielveikalos.
Bioloģiskās amaranta sēklas tiek audzētas un ražotas, izmantojot bioloģiskās lauksaimniecības metodes. Bioloģiskā lauksaimniecība ir pieeja lauksaimniecībai, kas uzsver ilgtspējību, atbildību par vidi un izvairīšanos no sintētiskām ķīmiskām vielām, ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO) un mākslīgām piedevām. Lielākoties, lai sēklas pasargātu no kaitēkļiem un saglabātu tās pēc iespējas ilgāk, tās tiek pakļautas mākslīgo ķīmisko vielu – pesticīdu iedarbībai, un, kā zināms, daudzi pesticīdi ir toksiski un bīstami cilvēka veselībai. Šī iemesla dēļ ir svarīgi izvēlēties sertificētus bioloģiskos produktus.
Ražotājs: BIO PLANET, Polija.Sastāvdaļas: organiskas uzpūstas amaranta sēklas.
Uzturvērtība uz 100 g
Enerģētiskā vērtība | 1613 kJ/ 383 kcal |
Tauki | 8.8 g |
- no kuriem piesātinātie | 2.1 g |
Ogļhidrāti | 57.0 g |
- no tiem cukuri | 1.7 g |
Šķiedra | 6.7 g |
Olbaltumvielas | 16.0 g |
Sāls | 0.01 g |
Izpūstas amaranta sēklas ir daudzpusīga un barojoša sastāvdaļa, ko var izmantot dažādos veidos, lai jūsu ēdieniem pievienotu kraukšķīgu un riekstu aromātu. Šeit ir daži izplatīti uzpūsto amaranta sēklu lietojumi:
1. Brokastu pārslas: izpūstas amaranta sēklas var apkaisīt ar jogurtu, ogu biezeni un augļu bļodiņām vai pārslām. Varat to sajaukt ar citiem graudiem vai granolu, lai iegūtu papildu tekstūru un garšu.
2. Putra: pievienojiet uzpūstas amaranta sēklas auzu pārslām vai citiem karstiem graudaugiem, lai iegūtu lielisku tekstūras kontrastu. Vienkārši uzkaisa virsū vai iemaisa putrā.
3. Cepumi: pievienojiet uzpūstas amaranta sēklas ceptiem izstrādājumiem, piemēram, smalkmaizītēm, cepumiem un batoniņiem. Varat arī pievienot to mīklai, lai jūsu ceptas preces iegūtu nedaudz kraukšķīgu tekstūru.
4. Salāti: apkaisa uzpūstas amaranta sēklas uz salātiem, lai iegūtu papildu kraukšķīgumu. Tie labi sader gan ar zaļajiem, gan graudu salātiem.
5. Enerģijas batoniņi: sajauciet uzpūstas amaranta sēklas ar riekstu sviestu, medu, žāvētiem augļiem un riekstiem, lai izveidotu mājās gatavotus enerģijas batoniņus. Iespiež maisījumu cepamajā traukā, ļauj sastingt, tad sagriež strēmelītēs.
6. Zupas un sautējumi: Pirms zupu vai sautējumu pasniegšanas varat tos apkaisīt ar uzpūstām amaranta sēklām, lai iegūtu unikālu kraukšķīgumu.
Atcerieties, ka uzpūstas amaranta sēklas ir ļoti delikātas un mitruma ietekmē var ātri zaudēt savu kraukšķīgumu, tāpēc vislabāk tās pievienot ēdieniem tieši pirms pasniegšanas. Tā ir daudzpusīga sastāvdaļa, ko var izmantot gan saldos, gan sāļos ēdienos, lai uzlabotu ēdienu tekstūru un garšu, vienlaikus nodrošinot uzturvielas.
Sojas kubiņus izmanto kā gaļas aizvietotāju. Piemēroti kotlešu vai pildījuma pagatavošanai. Bez ĢMO.
Zaļās lēcas ir labs augu olbaltumvielu avots.
Bulgur - manna, kas izgatavota no kviešu graudiem
Organiskā lobīta spelta ir sena labības graudi, kas ir cieši saistīta ar kviešiem.
Organiskā lobīta spelta ir sena labības graudi, kas ir cieši saistīta ar kviešiem.
Organiskais pilngraudu kuskuss ir izgatavots no pilngraudu mannas miltiem.
Organiskais pilngraudu kuskuss ir izgatavots no pilngraudu mannas miltiem.
Organiskās zelta linu sēklas ir barojošas sēklas, ko izmanto pārtikas ražošanā.
Tulkojumā no hindi valodas vārds "Basmati" nozīmē "aromātisks". Rīsiem piemīt viegla, patīkama smarža un tie ātri uzvārās. Šie rīsi ir lielisks ogļhidrātu avots.
Brūnajām lēcām ir maiga, riekstu garša, un tās vislabāk var pagatavot ar spēcīgākām aromātiskām garšvielām.Piemērots zupām, salātiem, piedevām, kā pamatēdiens.
Brūnajām lēcām ir maiga, riekstu garša, un tās vislabāk var pagatavot ar spēcīgākām aromātiskām garšvielām.Piemērots zupām, salātiem, piedevām, kā pamatēdiens.
Melnās lēcas - mazas lēcas, kas atgādina melnos ikrus, tāpēc tās sauc arī par Beluga. Beluga lēcas ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu, dzelzs un citu būtisku uzturvielu avots. Piemērots salātiem, sautējumiem, zupām.
Melnās lēcas - mazas lēcas, kas atgādina melnos ikrus, tāpēc tās sauc arī par Beluga. Beluga lēcas ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu, dzelzs un citu būtisku uzturvielu avots. Piemērots salātiem, sautējumiem, zupām.
Griķi satur daudz šķiedrvielu, antioksidantus un visas neaizstājamās aminoskābes, kas ir ārkārtīgi noderīgas cilvēka organismam. Organiski grauzdētus griķu putraimus parasti izmanto kā vakariņu sastāvdaļu kopā ar dārzeņiem vai gulašiem un kā piedevu zupām, sautējumiem un pastētēm.
Sasmalcinātas auzas ir garšīga un barojoša piedeva ēdienreizēm. Tas ir izgatavots no lobītiem un šķeltiem auzu graudiem.
Organiski sasmalcināti kukurūzas putraimi, iegūti no kukurūzas graudiem. No tiem gatavo slaveno itāļu polentu, kas var būt arī salda, piem. brokastīs ar žāvētiem augļiem, un sāļie - ar galvenajiem ēdieniem.
Zaļās lēcas ir labs augu olbaltumvielu avots.
Pinto pupiņas lieliski sader ar kukurūzas un rīsu ēdieniem, kā arī ar zupām, mērcēm, sautējumiem un salātiem. Bordo punktiņi padara ēdienus ar Pinto pupiņām oriģinālus un interesantus.
Organiskie dzeltenie zirņi ir ļoti barojoši, un tos bieži izmanto tradicionālos ēdienos, piemēram, zirņu zupā vai zirņu un krekeru uzkodās.