Amaranta sēklas ir mazas, bet bagātas ar barības vielām. Šīs sēklas mēdz dēvēt par "pseidograudiem", jo, tāpat kā mūsu parastos kviešu graudus, tās var samalt miltos vai izmantot dažādos ēdienos, taču atšķirībā no mūsu parastajiem graudiem amaranta sēklas nāk no citas botāniskās dzimtas. Amaranta sēklas nesatur lipekli un ir labs olbaltumvielu, uztura šķiedrvielu un neaizvietojamo aminoskābju avots. Tos var izmantot putrās, zupās, sautējumos vai pat popkornu kā popkornu.
Amaranta sēklas tiek novērtētas to uzturvielu dēļ, jo tās satur cilvēka ķermenim nepieciešamos mikroelementus, piemēram, dzelzi, kalciju, magniju un fosforu. Tie ir arī bez lipekļa, tāpēc tie ir piemēroti tiem, kam ir lipekļa jutība vai celiakija.
Uzpūstās amaranta sēklas ir vieglas, gaisīgas un kraukšķīgas, izgatavotas no amaranta auga sēklām. Tie tiek gatavoti līdzīgi kā labi zināmais popkorns – karsējot sīkas amaranta sēkliņas, līdz tās izplešas. Rezultāts ir kraukšķīgs, riekstains graudiņš ar unikālu tekstūru.
Amaranta sēklas pēdējās desmitgadēs ir kļuvušas populāras kā veselīgs ēdiens, un tās bieži pievieno dažādiem ēdieniem, piemēram, salātiem, zupām un konditorejas izstrādājumiem. Tos izmanto arī dažos tradicionālajos ēdienos dažādās pasaules daļās. Tā ir daudzpusīga un barojoša sastāvdaļa, kas kļūst arvien plašāk pieejama veselīgas pārtikas veikalos un lielveikalos.
Bioloģiskās amaranta sēklas tiek audzētas un ražotas, izmantojot bioloģiskās lauksaimniecības metodes. Bioloģiskā lauksaimniecība ir pieeja lauksaimniecībai, kas uzsver ilgtspējību, atbildību par vidi un izvairīšanos no sintētiskām ķīmiskām vielām, ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO) un mākslīgām piedevām. Parasti, lai sēklas pasargātu no kaitēkļiem un saglabātu tās pēc iespējas ilgāk, tās tiek pakļautas mākslīgo ķīmisko vielu – pesticīdu iedarbībai, un, kā zināms, daudzi pesticīdi ir toksiski un bīstami cilvēka veselībai. Šī iemesla dēļ ir svarīgi izvēlēties sertificētus, bioloģiskus produktus.
Uzglabāšanas nosacījumi: uzglabāt sausā, vēsā vietā.
Sastāvdaļas: organiskās uzpūstas amaranta sēklas.
Uzturvērtība uz 100 g
Enerģētiskā vērtība | 1613 kJ/ 383 kcal |
Tauki | 8.8 g |
- no kuriem piesātinātie | 2.1 g |
Ogļhidrāti | 57.0 g |
- no kuriem cukuri | 1.7 g |
Šķiedra | 6.7 g |
Olbaltumvielas | 16.0 g |
Sāls | 0.01 g |
Izpūstas amaranta sēklas ir daudzpusīga un barojoša sastāvdaļa, ko var izmantot dažādos veidos, lai jūsu ēdieniem pievienotu kraukšķīgu un riekstu aromātu. Šeit ir daži izplatīti uzpūsto amaranta sēklu lietojumi:
1. Brokastu pārslas: izpūstas amaranta sēklas var apkaisīt ar jogurtu, ogu biezeni un augļu bļodiņām vai pārslām. Varat to sajaukt ar citiem graudiem vai granolu, lai iegūtu papildu tekstūru un garšu.
2. Putra: pievienojiet uzpūstas amaranta sēklas auzu pārslām vai citiem karstiem graudaugiem, lai iegūtu lielisku tekstūras kontrastu. Vienkārši uzkaisa virsū vai iemaisa putrā.
3. Cepumi: pievienojiet uzpūstas amaranta sēklas ceptiem izstrādājumiem, piemēram, smalkmaizītēm, cepumiem un batoniņiem. Varat arī pievienot to mīklai, lai jūsu ceptas preces iegūtu nedaudz kraukšķīgu tekstūru.
4. Salāti: apkaisa uzpūstas amaranta sēklas uz salātiem, lai iegūtu papildu kraukšķīgumu. Tie labi sader gan ar zaļajiem, gan graudu salātiem.
5. Enerģijas batoniņi: sajauciet uzpūstas amaranta sēklas ar riekstu sviestu, medu, žāvētiem augļiem un riekstiem, lai izveidotu mājās gatavotus enerģijas batoniņus. Iespiež maisījumu cepamajā traukā, ļauj sastingt, tad sagriež strēmelītēs.
6. Zupas un sautējumi: Pirms zupu vai sautējumu pasniegšanas varat tos apkaisīt ar uzpūstām amaranta sēklām, lai iegūtu unikālu kraukšķīgumu.
Atcerieties, ka uzpūstas amaranta sēklas ir ļoti delikātas un mitruma ietekmē var ātri zaudēt savu kraukšķīgumu, tāpēc vislabāk tās pievienot ēdieniem tieši pirms pasniegšanas. Tā ir daudzpusīga sastāvdaļa, ko var izmantot gan saldos, gan sāļos ēdienos, lai uzlabotu ēdienu tekstūru un garšu, vienlaikus nodrošinot uzturvielas.
Melnās lēcas - mazas lēcas, kas atgādina melnos ikrus, tāpēc tās sauc arī par Beluga. Beluga lēcas ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu, dzelzs un citu būtisku uzturvielu avots. Piemērots salātiem, sautējumiem, zupām.
Melnās lēcas - mazas lēcas, kas atgādina melnos ikrus, tāpēc tās sauc arī par Beluga. Beluga lēcas ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu, dzelzs un citu būtisku uzturvielu avots. Piemērots salātiem, sautējumiem, zupām.
Bolīvijas balodis (kynva) ir labs olbaltumvielu avots, kas satur visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes, padarot to par pilnvērtīgu olbaltumvielu avotu. Kynvo ir arī bagāts ar šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām.
Organiskajiem termiski neapstrādātiem griķu putraimiem ir maiga un maiga garša. Pārsvarā to izmanto kā piedevu zupām, sautējumiem, pastētēm, kotletēm, maizes smērvielām.
Griķi satur daudz šķiedrvielu, antioksidantus un visas neaizstājamās aminoskābes, kas ir ārkārtīgi noderīgas cilvēka organismam. Organiski grauzdētus griķu putraimus parasti izmanto kā vakariņu sastāvdaļu kopā ar dārzeņiem vai gulašiem un kā piedevu zupām, sautējumiem un pastētēm.
Sasmalcinātas auzas ir garšīga un barojoša piedeva ēdienreizēm. Tas ir izgatavots no lobītiem un šķeltiem auzu graudiem.
Organiski sasmalcināti kukurūzas putraimi, iegūti no kukurūzas graudiem. No tiem gatavo slaveno itāļu polentu, kas var būt arī salda, piem. brokastīs ar žāvētiem augļiem, un sāļie - ar galvenajiem ēdieniem.
Organiskā uzpūstā prosa ir lieliski piemērota kā piedeva jogurtiem, salātiem, konditorejas izstrādājumiem un desertiem.
Organiskās Mung pupiņas ir viens no vērtīgākajiem pupiņu veidiem. Īpaši barojošs, garšīgs ar dārzeņiem un graudaugiem, zupām vai sautējumiem.
Pinto pupiņas lieliski sader ar kukurūzas un rīsu ēdieniem, kā arī ar zupām, mērcēm, sautējumiem un salātiem. Bordo punktiņi padara ēdienus ar Pinto pupiņām oriģinālus un interesantus.
Organiskie dzeltenie zirņi ir ārkārtīgi barojoši, un tos bieži izmanto tradicionālos ēdienos, piemēram, zirņu zupā vai zirņu un krekeru uzkodās.
Orgaanilised mungoad on üks valorutkumaid oaliike. Äärmiselt toitev, maitsev vegetables ja terraviljadega, suppide voi hautistega.
Organiskās sarkanās lēcas ar maigu garšu. Piemērots veģetāriešiem, vegāniem un laktozes nepanesamajiem. Maigas garšas dēļ tas ir īpaši piemērots bērnu pārtikai. Ātri pagatavojams – nav nepieciešama mērcēšana.
Bioloģiskie aunazirņi ir sātīgs pārtikas produkts. Satur daudz augu olbaltumvielu un šķiedrvielu. Piemērots pievienošanai sautējumiem, salātiem un zupām.
Bioloģiskie aunazirņi ir sātīgs pārtikas produkts. Satur daudz augu olbaltumvielu un šķiedrvielu. Piemērots pievienošanai sautējumiem, salātiem un zupām.
Lieliski piemērots putrām, zupām un konditorejas izstrādājumiem.
Pilngraudu, aromātiski melnie rīsi ar izcilu garšu.
Bioloģiskās uzpūstās Bolīvijas baloža (kynva) sēklas ir garšīgi ēst atsevišķi, pievienotas sausajām brokastīm, desertiem, jogurtam vai salātiem.
Organiskajiem termiski neapstrādātiem griķu putraimiem ir maiga un maiga garša. Pārsvarā to izmanto kā piedevu zupām, sautējumiem, pastētēm, kotletēm, maizes smērvielām.
Griķi satur daudz šķiedrvielu, antioksidantus un visas neaizstājamās aminoskābes, kas ir ārkārtīgi noderīgas cilvēka organismam. Organiski grauzdētus griķu putraimus parasti izmanto kā vakariņu sastāvdaļu kopā ar dārzeņiem vai gulašiem un kā piedevu zupām, sautējumiem un pastētēm.
Griķi satur daudz šķiedrvielu, antioksidantus un visas neaizstājamās aminoskābes, kas ir ārkārtīgi noderīgas cilvēka organismam. Organiski grauzdētus griķu putraimus parasti izmanto kā vakariņu sastāvdaļu kopā ar dārzeņiem vai gulašiem un kā piedevu zupām, sautējumiem un pastētēm.
Miežu putraimi ir bagāti ar ogļhidrātiem un minerālvielām – magniju, fosforu, kāliju, kalciju. Izpētot to īpašības, zinātnieki atklāja, ka tajos ir gandrīz visas bioloģiski aktīvās, barojošās vielas, kas nepieciešamas cilvēka organismam.
Organiskie zaļie zirnīši ir ļoti barojoši, un tos bieži izmanto tradicionālos ēdienos, piemēram, zirņu zupā vai zirņu un krekeru uzkodās.
Lieliski piemērots putrām, zupām un konditorejas izstrādājumiem.
Melnās lēcas - mazas lēcas, kas atgādina melnos ikrus, tāpēc tās sauc arī par Beluga. Beluga lēcas ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu, dzelzs un citu būtisku uzturvielu avots. Piemērots salātiem, sautējumiem, zupām.
Organiskās sarkanās lēcas ar maigu garšu. Piemērots veģetāriešiem, vegāniem un laktozes nepanesamajiem. Maigas garšas dēļ tas ir īpaši piemērots bērnu pārtikai. Ātri pagatavojams – nav nepieciešama mērcēšana.
Organiskās japāņu pupiņas (adzuki) ir lielisks šķiedrvielu un augu olbaltumvielu avots.
Organiskās japāņu pupiņas (adzuki) ir lielisks šķiedrvielu un augu olbaltumvielu avots.
Bioloģiskie aunazirņi ir sātīgs pārtikas produkts. Satur daudz augu olbaltumvielu un šķiedrvielu. Piemērots pievienošanai sautējumiem, salātiem un zupām.
Bioloģiskie aunazirņi ir sātīgs pārtikas produkts. Satur daudz augu olbaltumvielu un šķiedrvielu. Piemērots pievienošanai sautējumiem, salātiem un zupām.