Adzuki pupiņas ir mazas, sarkanbrūnas pupiņas, ko parasti izmanto Austrumāzijas virtuvē. Šo pupiņu dzimtene ir Austrumāzija, un tās ir galvenā sastāvdaļa dažādos ēdienos tādās valstīs kā Japāna, Ķīna, Koreja un citas Āzijas valstis.
Adzuki pupiņas ir pazīstamas ar savu saldo garšu, un tās bieži izmanto gan saldos, gan sāļos ēdienos. Tos galvenokārt izmanto desertos, zupās un sautējumos. Piemēram, japāņu virtuvē saldo sarkano pupiņu pasta, kas pagatavota no adzuki pupiņām, ir populārs tradicionālo saldumu, piemēram, moči un dorayaki, pildījums.
Uztura ziņā adzuki pupiņas ir labs olbaltumvielu, uztura šķiedrvielu un dažādu vitamīnu un minerālvielu avots. Tie satur zemu tauku saturu un var būt veselīgs papildinājums sabalansētam uzturam. Pupiņas bieži vāra, sasmalcina vai saldina, lai izmantotu dažādās receptēs.
Mērcēšana, diedzēšana un raudzēšana veicina japāņu pupiņu uzturvielu uzsūkšanos. Adzuki straumes satur šķīstošās šķiedras un izturīgu cieti, kas var uzlabot gremošanu. Arī šajās pupiņās esošie ogļhidrāti mazāk izraisa meteorismu nekā citi pākšaugi.
Kopumā adzuki pupiņas ir daudzpusīga un barojoša sastāvdaļa, kas dažādiem ēdieniem piešķir gan garšu, gan tekstūru.
Bioloģiskās pupiņas tiek audzētas un ražotas, izmantojot bioloģiskās lauksaimniecības metodes. Bioloģiskā lauksaimniecība ir pieeja lauksaimniecībai, kas uzsver ilgtspējību, atbildību par vidi un izvairīšanos no sintētiskām ķīmiskām vielām, ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO) un mākslīgām piedevām. Parasti, lai pupiņas pasargātu no kaitēkļiem un pēc iespējas ilgāk kalpotu, tās tiek pakļautas mākslīgo ķīmisko vielu – pesticīdu iedarbībai, un, kā zināms, daudzi pesticīdi ir toksiski un bīstami cilvēka veselībai. Šī iemesla dēļ ir svarīgi izvēlēties sertificētus, bioloģiskus produktus.
Uzglabāšanas nosacījumi: pēc atvēršanas uzglabāt noslēgtā, sausā, vēsā vietā.
Sastāvdaļas: 100% japāņu pupiņas
Uzturvērtība uz 100 g.
enerģētiskā vērtība | 1377 kJ / 329 kcal |
Tauki | 0,5 g |
- no tiem piesātinātās taukskābes | 0,2 g |
Ogļhidrāti | 62.9 g |
- no tiem cukuri | 0,0 g |
šķiedru materiālu | 12.7 g |
Olbaltumvielas | 19.9 g |
Nātrijs | 5.0 mg |
Pagatavošana: Pupiņas iemērc ūdenī 10 stundas, pēc tam kārtīgi noskalo. Vāra vienu stundu vai līdz pupiņas ir mīkstas. Pupiņu un ūdens attiecība ir 1:3 vai 1:4.
Adzuki pupiņas var izmantot visdažādākajos veidos gan saldos, gan sāļos ēdienos. Šeit ir daži izplatīti veidi, kā izmantot adzuki pupiņas:
Saldo sarkano pupiņu pasta (Anko): tas ir viens no populārākajiem adzuki pupiņu lietojumiem Austrumāzijas desertos. Pupiņas novāra, sasmalcina un saldina, lai izveidotu pastu. Anko izmanto kā pildījumu moči, dorayaki (japāņu pankūkām) un citiem tradicionāliem saldumiem.
Zupa un sautējums: Adzuki pupiņas var izmantot sāļos ēdienos, piemēram, zupās un sautējumos. Vienkārši pagatavojiet pupiņas, līdz tās ir mīkstas, un pievienojiet tās dārzeņu zupām vai sautējumiem. Tos var kombinēt arī ar citiem pākšaugiem un dārzeņiem.
Karijs: Adzuki pupiņas var pievienot karijam, lai ēdienam pievienotu tekstūru un garšu. Tie lieliski sader ar dažādām garšvielām, un tos var pievienot veģetāriem un gaļas karijiem.
Salāti: Vārītas adzuki pupiņas var pievienot salātiem, pievienojot ēdienam vairāk uzturvielu, īpaši olbaltumvielu. Apvienojiet tos ar citām pupiņām, dārzeņiem un gardu mērci.
Smērējamie līdzekļi: sajauciet adzuki pupiņas ar ķiplokiem, citronu sulu un olīveļļu, lai iegūtu garšīgu smērējumu. To var pasniegt ar krekeriem, maizi vai kā dārzeņu mērci.
Lietojot adzuki pupiņas, ir svarīgi tās pareizi mērcēt un pagatavot, lai tās būtu mīkstas un viegli sagremojamas.
Melnās lēcas - mazas lēcas, kas atgādina melnos ikrus, tāpēc tās sauc arī par Beluga. Beluga lēcas ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu, dzelzs un citu būtisku uzturvielu avots. Piemērots salātiem, sautējumiem, zupām.
Bolīvijas balodis (kynva) ir labs olbaltumvielu avots, kas satur visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes, padarot to par pilnvērtīgu olbaltumvielu avotu. Kynvo ir arī bagāts ar šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām.
Amaranta sēklas ir labs olbaltumvielu, uztura šķiedrvielu un neaizvietojamo aminoskābju avots. Uzpūstas amaranta sēklas ir garšīgas ēst vienas, pievienotas sausajām brokastīm, desertiem, jogurtam vai salātiem, dārzeņu un pākšaugu ēdieniem.
Organiskajiem termiski neapstrādātiem griķu putraimiem ir maiga un maiga garša. Pārsvarā to izmanto kā piedevu zupām, sautējumiem, pastētēm, kotletēm, maizes smērvielām.
Griķi satur daudz šķiedrvielu, antioksidantus un visas neaizstājamās aminoskābes, kas ir ārkārtīgi noderīgas cilvēka organismam. Organiski grauzdētus griķu putraimus parasti izmanto kā vakariņu sastāvdaļu kopā ar dārzeņiem vai gulašiem un kā piedevu zupām, sautējumiem un pastētēm.
Sasmalcinātas auzas ir garšīga un barojoša piedeva ēdienreizēm. Tas ir izgatavots no lobītiem un šķeltiem auzu graudiem.
Organiski sasmalcināti kukurūzas putraimi, iegūti no kukurūzas graudiem. No tiem gatavo slaveno itāļu polentu, kas var būt arī salda, piem. brokastīs ar žāvētiem augļiem, un sāļie - ar galvenajiem ēdieniem.
Organiskā uzpūstā prosa ir lieliski piemērota kā piedeva jogurtiem, salātiem, konditorejas izstrādājumiem un desertiem.
Organiskās Mung pupiņas ir viens no vērtīgākajiem pupiņu veidiem. Īpaši barojošs, garšīgs ar dārzeņiem un graudaugiem, zupām vai sautējumiem.
Pinto pupiņas lieliski sader ar kukurūzas un rīsu ēdieniem, kā arī ar zupām, mērcēm, sautējumiem un salātiem. Bordo punktiņi padara ēdienus ar Pinto pupiņām oriģinālus un interesantus.
Organiskie dzeltenie zirņi ir ārkārtīgi barojoši, un tos bieži izmanto tradicionālos ēdienos, piemēram, zirņu zupā vai zirņu un krekeru uzkodās.
Orgaanilised mungoad on üks valorutkumaid oaliike. Äärmiselt toitev, maitsev vegetables ja terraviljadega, suppide voi hautistega.
Organiskās sarkanās lēcas ar maigu garšu. Piemērots veģetāriešiem, vegāniem un laktozes nepanesamajiem. Maigas garšas dēļ tas ir īpaši piemērots bērnu pārtikai. Ātri pagatavojams – nav nepieciešama mērcēšana.
Bioloģiskie aunazirņi ir sātīgs pārtikas produkts. Satur daudz augu olbaltumvielu un šķiedrvielu. Piemērots pievienošanai sautējumiem, salātiem un zupām.
Bioloģiskie aunazirņi ir sātīgs pārtikas produkts. Satur daudz augu olbaltumvielu un šķiedrvielu. Piemērots pievienošanai sautējumiem, salātiem un zupām.
Lieliski piemērots putrām, zupām un konditorejas izstrādājumiem.
Pilngraudu, aromātiski melnie rīsi ar izcilu garšu.
Bioloģiskās uzpūstās Bolīvijas baloža (kynva) sēklas ir garšīgi ēst atsevišķi, pievienotas sausajām brokastīm, desertiem, jogurtam vai salātiem.
Organiskajiem termiski neapstrādātiem griķu putraimiem ir maiga un maiga garša. Pārsvarā to izmanto kā piedevu zupām, sautējumiem, pastētēm, kotletēm, maizes smērvielām.
Griķi satur daudz šķiedrvielu, antioksidantus un visas neaizstājamās aminoskābes, kas ir ārkārtīgi noderīgas cilvēka organismam. Organiski grauzdētus griķu putraimus parasti izmanto kā vakariņu sastāvdaļu kopā ar dārzeņiem vai gulašiem un kā piedevu zupām, sautējumiem un pastētēm.
Griķi satur daudz šķiedrvielu, antioksidantus un visas neaizstājamās aminoskābes, kas ir ārkārtīgi noderīgas cilvēka organismam. Organiski grauzdētus griķu putraimus parasti izmanto kā vakariņu sastāvdaļu kopā ar dārzeņiem vai gulašiem un kā piedevu zupām, sautējumiem un pastētēm.
Miežu putraimi ir bagāti ar ogļhidrātiem un minerālvielām – magniju, fosforu, kāliju, kalciju. Izpētot to īpašības, zinātnieki atklāja, ka tajos ir gandrīz visas bioloģiski aktīvās, barojošās vielas, kas nepieciešamas cilvēka organismam.
Organiskie zaļie zirnīši ir ļoti barojoši, un tos bieži izmanto tradicionālos ēdienos, piemēram, zirņu zupā vai zirņu un krekeru uzkodās.
Lieliski piemērots putrām, zupām un konditorejas izstrādājumiem.
Melnās lēcas - mazas lēcas, kas atgādina melnos ikrus, tāpēc tās sauc arī par Beluga. Beluga lēcas ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu, dzelzs un citu būtisku uzturvielu avots. Piemērots salātiem, sautējumiem, zupām.
Organiskās sarkanās lēcas ar maigu garšu. Piemērots veģetāriešiem, vegāniem un laktozes nepanesamajiem. Maigas garšas dēļ tas ir īpaši piemērots bērnu pārtikai. Ātri pagatavojams – nav nepieciešama mērcēšana.
Organiskās japāņu pupiņas (adzuki) ir lielisks šķiedrvielu un augu olbaltumvielu avots.
Organiskās japāņu pupiņas (adzuki) ir lielisks šķiedrvielu un augu olbaltumvielu avots.
Bioloģiskie aunazirņi ir sātīgs pārtikas produkts. Satur daudz augu olbaltumvielu un šķiedrvielu. Piemērots pievienošanai sautējumiem, salātiem un zupām.
Bioloģiskie aunazirņi ir sātīgs pārtikas produkts. Satur daudz augu olbaltumvielu un šķiedrvielu. Piemērots pievienošanai sautējumiem, salātiem un zupām.