Ceratoniju (jeb saldo ceratoniju) pulveris ir lieliska alternatīva cilvēkiem, kuri nelieto kafiju, kakao un šokolādi, jo ceratoniju nesatur stimulantus – kofeīnu un teobromīnu, kas atrodami kafijā un kakao pupiņās. Ceratoniju produktos ir arī mazāk kaloriju un tauku nekā šokolādē.
Carob (Ceratonia siliqua) ir ziedošs mūžzaļš koks, kura dzimtene ir Vidusjūras reģionā. Šiem kokiem aug garas, plakanas pākstis, kurās ir sēklas. Šīs pākstis parasti izmanto kā kakao aizstājēju.
Ceratoniju pākstis var samalt pulverī, ko sauc par ceratoniju, kam ir salda, riekstu garša. Carob pulveris bieži tiek izmantots kā kakao pulvera aizstājējs dažādās receptēs, īpaši tiem, kuri ir jutīgi pret kakao kofeīnu un teobromīnu vai izvairās no tā. No kerobo var pagatavot arī dzērienus ar kakao garšu, desertus un konditorejas izstrādājumus.
Ceratoniju pākstis tiek izmantotas arī veselas kā dabisks saldums. Pākstīm ir salds mīkstums un žāvējot tās kļūst košļājamas. Dažiem cilvēkiem patīk uzkodas ar šīm žāvētām ceratoniju pākstīm kā veselīgāku alternatīvu konfektēm.
Papildus kulinārijas izmantošanai chervil vēsturiski ir izmantots tā potenciālajiem ieguvumiem veselībai. Tas satur uztura šķiedras, vitamīnus un minerālvielas, tostarp kalciju. Ir svarīgi atzīmēt, ka, lai gan kerubs dažos veidos atgādina kakao un to var izmantot kā aizstājēju, tam ir atšķirīga garša un tas nav identisks šokolādei.
Kopumā ķerubs tiek uzskatīts par daudzpusīgu un interesantu sastāvdaļu, ko var izmantot dažādos kulinārijas pielietojumos un kas ir garšīga un barojoša.
--
Interesanti fakti par ceratoniju:
- ceratoniju uzskata par "šokolādes aizstājēju" līdzīgu garšas īpašību dēļ.
- kerob nesatur kofeīnu.
- kerobs ir dabiski salds un ar riekstu garšu.
- ceratoniju sēklas iegūst no saldā ceratonija koka pākstīm.
- ceratoniju ieguvumi ir zināmi kopš seniem laikiem. Tiek uzskatīts, ka senie ēģiptieši un grieķi izmantoja ķerubu gan pārtikā, gan medicīniskiem nolūkiem.
- bagāta uzturvērtība. Carob ir labs uztura šķiedrvielu avots un satur vitamīnus, piemēram, E vitamīnu un dažādus B vitamīnus. Ceratoniju sēklas, ieskaitot pulveri, ir bagātas ar minerālvielām, piemēram, kalciju, kāliju un magniju.
Uzglabāšanas nosacījumi: pēc atvēršanas uzglabāt iepakojumu noslēgtā, vēsā, sausā vietā.
100% ceratoniju pulveris. Sastāvā var būt glutēna, riekstu, sēklu pēdas.
Uzturvērtība uz 100 g
Enerģētiskā vērtība | 1256 kJ/300 kcal |
Olbaltumvielas | 4.6 g |
ogļhidrāti | 49 g |
- no kuriem cukuri | 41 g |
Tauki | 0.7 g |
-no kuriem piesātinātie | 0 g |
Šķiedru materiāli | 40 g |
Sāļi | 0.09 g |
Ceratoniju pulveri var izmantot kā kakao pulvera aizstājēju dažādās receptēs. Šim pulverim ir salda, riekstu garša, tāpēc ņemiet vērā, ka jūsu gala ēdieni garšos savādāk nekā tie, kas pagatavoti ar kakao. Šeit ir daži veidi, kā izmantot ceratoniju pulveri:
Maizes izstrādājumos - cepumu, kūku, smalkmaizīšu un kūku receptēs kakao pulvera vietā izmantojiet ceratoniju. Šis pulveris ir lieliski piemērots receptēm, kurām nepieciešama šokolādes garša. Sāciet ar kakao pulvera nomaiņu 1:1 un pielāgojiet pēc garšas.
Karstos dzērienos - pievienojiet karoba pulveri karstam augu pienam un labi samaisiet. Ja vēlaties, pievienojiet saldinātājus, piemēram, medu, kļavu sīrupu vai agaves sīrupu. Lai iegūtu bagātīgāku garšu, varat pievienot arī šķipsniņu kanēļa vai muskatrieksta.
Smūtijos - savam iecienītākajam pagatavotajam smūtijam pievieno vienu/divas ēdamkarotes ceratoniju pulvera, tā piešķirsi patīkamu riekstu garšu un aromātu un bagātināsi smūtiju ar noderīgām uzturvielām.
Deserta mērcēm: sajauciet ceratoniju pulveri ar pienu vai augu izcelsmes piena alternatīvu, pievienojiet nedaudz dabīgā saldinātāja un karsējiet, līdz tas sabiezē.
Batoniņi – pašu gatavotajiem batoniņiem var pievienot ceratoniju pulveri. Tas viņiem piešķirs papildu riekstu garšu un uzturvielas.
Pankūkām un vafelēm: pievienojiet ceratoniju pankūku vai vafeļu mīklai, lai iegūtu nepārspējamu riekstu garšu. Un pasniedziet pašas pankūkas ar iecienītākajiem piedevām, piemēram, svaigu augļu vai riekstu krēmu.
Granolai un graudaugiem: sajauciet ceratonijas pulveri mājās gatavotā granolā vai graudaugu maisījumos, lai iegūtu salduma un riekstu garšas nokrāsu.
Bezcepšanas gardumiem: pagatavojiet bezcepšanas gardumus, piemēram, batoniņus, kā galveno sastāvdaļu izmantojot ceratoniju pulveri. Sajauciet to ar tādām sastāvdaļām kā riekstu sviests, auzas, žāvēti augļi un sēklas.
Ņemiet vērā, ka ceratoniju pulverim ir spēcīga garša, tāpēc tas var neatkārtot šokolādes garšu. Ieteicams eksperimentēt ar maziem daudzumiem savās receptēs un pielāgot daudzumu atbilstoši savām personīgajām vēlmēm.
Ceratoniju (jeb saldo ceratoniju) pulveris ir lieliska alternatīva cilvēkiem, kuri nelieto kafiju, kakao un šokolādi, jo ceratoniju nesatur stimulantus – kofeīnu un teobromīnu, kas atrodami kafijā un kakao pupiņās. Ceratoniju produktos ir arī mazāk kaloriju un tauku nekā šokolādē.
Lieliski piemērots karstās šokolādes un citu karsto dzērienu pagatavošanai, piena kokteiļu, pudiņu, dažādu konditorejas izstrādājumu aromatizēšanai, desertu dekorēšanai.
Kakao sviests - tās ir uzturā lietojamas taukvielas, kuras iegūst no neapstrādātām kakao pupiņām. Sviestam ir maiga šokolādes garša.