Linsēklas ir mazas, brūnas vai zeltainas sēklas, kas nāk no linu auga. Tas ir ļoti barojošs un daudzpusīgs ēdiens, kas ir kultivēts tūkstošiem gadu un ir kļuvis populārs tā ieguvumu dēļ veselībai.
Linu sēklas ir bagātas ar vairākām uzturvielām, kas ir ļoti noderīgas cilvēkiem:
- Omega-3 taukskābes: īpaši alfa-linolēnskābe (ALA), polinepiesātināto tauku veids, kas labvēlīgi ietekmē sirds veselību. Linsēklās esošās omega-3 taukskābes var palīdzēt samazināt sirds slimību risku, pazeminot holesterīna līmeni un asinsspiedienu.
- Šķiedra: linsēklas ir lielisks šķīstošo un nešķīstošo uztura šķiedrvielu avots, kas var veicināt gremošanu un veicināt sāta sajūtu. Lielais šķiedrvielu saturs linu sēklās var veicināt regulāru zarnu kustību un mazināt aizcietējumus. Arī šķiedrvielu un veselīgu tauku kombinācija linu sēklās var palīdzēt kontrolēt apetīti un palīdzēt regulēt svaru.
- Olbaltumvielas: Linsēklas satur augu izcelsmes olbaltumvielas, padarot tās par piemērotu papildinājumu veģetāro un vegānu diētām.
- Vitamīni un minerālvielas: linsēklas satur nelielu daudzumu dažādu vitamīnu un minerālvielu, piemēram, B vitamīnu, magniju un mangānu.
-Iespējamā pretiekaisuma iedarbība: daži pētījumi liecina, ka linu sēklām var būt pretiekaisuma īpašības, kas var būt noderīgas tādu slimību ārstēšanā kā artrīts.
Organiskās linsēklas var iekļaut savā uzturā vairākos veidos:
- Maltas linu sēklas: maltas linu sēklas organismam ir vieglāk sagremojamas un no tām uzņemtas barības vielas. Tos var pievienot smūtijiem, auzu pārslām, jogurtam vai izmantot kā olu aizstājēju cepšanas receptēs.
- Veselas linsēklas: veselas linsēklas var pārkaisīt uz salātiem, iemaisīt graudaugos vai izmantot kā kraukšķīgu piedevu ceptiem izstrādājumiem.
- Linsēklu eļļa: Linsēklu eļļa ir vēl viens veids, kā iekļaut uzturā linsēklu uzturvērtības. To var izmantot kā salātu mērci vai pārliet ar vārītiem dārzeņiem.
Bioloģiskās linsēklas tiek audzētas un ražotas, izmantojot bioloģiskās lauksaimniecības metodes. Bioloģiskā lauksaimniecība ir pieeja lauksaimniecībai, kas uzsver ilgtspējību, atbildību par vidi un izvairīšanos no sintētiskām ķīmiskām vielām, ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO) un mākslīgām piedevām. Parasti, lai pasargātu riekstus no kaitēkļiem un saglabātu tos pēc iespējas ilgāk, tie tiek pakļauti mākslīgo ķīmisko vielu – pesticīdu iedarbībai, un, kā zināms, daudzi pesticīdi ir toksiski un bīstami cilvēka veselībai. Šī iemesla dēļ ir svarīgi izvēlēties sertificētus, bioloģiskus produktus.
Ir svarīgi atzīmēt, ka, lai gan linu sēklas ir barojošs papildinājums sabalansētam uzturam, tās jālieto mērenībā, jo tajās ir daudz kaloriju. Turklāt, ja jums ir noteiktas veselības problēmas vai lietojat medikamentus, pirms jebkādu būtisku uztura izmaiņu veikšanas, kas saistītas ar linsēklām vai kādu citu jaunu pārtiku, ieteicams konsultēties ar veselības aprūpes speciālistu.
Sastāvs: organiskās linu sēklas.
Uzturvērtība 100 g
Enerģētiskā vērtība | 2234 kJ/ 534 kcal |
Tauki | 42 g |
- tostarp piesātinātie | 3,7 g |
Ogļhidrāti | 1,6 g |
- tostarp cukuri | 1,5 g |
Šķiedrvielas | 27 g |
Olbaltumvielas | 18 g |
Sāls | 0,08 g |
Linsēklas var iekļaut savā ikdienas uzturā dažādos veidos, bagātinot ēdienus ar uzturvielām un maigu riekstu garšu. Šeit ir daži populāri veidi, kā iekļaut linsēklas savā uzturā:
Maltas linsēklas: Salīdzinot ar veselām linsēklām, ķermenim ir vieglāk sagremot un absorbēt barības vielas. Maltas linsēklas var iegādāties vai pašam samalt ar kafijas dzirnaviņām vai virtuves kombainu. Maltas linu sēklas var izmantot šādos veidos:
- Pievienojiet smūtijiem: pievienojiet savam rīta smūtijam 1–2 ēdamkarotes maltu linsēklu. Tas kokteili bagātinās ar šķiedrvielām un veselīgajiem taukiem.
- Sajauciet ar jogurtu vai auzu pārslām: iemaisiet karoti maltu linsēklu jogurtā, auzu pārslās vai putrā.
- Izmantojiet kā dažu sastāvdaļu aizstājēju: dažās cepšanas receptēs olas var aizstāt, sajaucot 1 ēdamkaroti maltu linsēklu ar 3 ēdamkarotēm ūdens. Atstājiet maisījumu dažas minūtes, līdz tas sabiezē, pēc tam izmantojiet olu vietā smalkmaizītes vai pankūkas.
Veselas linsēklas: Veselas linsēklas var izmantot dažādos veidos, taču tās ir grūtāk sagremojamas nekā maltas linsēklas, tāpēc pirms lietošanas tās labāk sasmalcināt vai sakošļāt, lai nodrošinātu labāku barības vielu uzsūkšanos. Lūk, kā izmantot veselas linsēklas:
- Uzkaisa uz salātiem: pievienojiet karoti veselu linsēklu kā kraukšķīgu salātu apkaisu.
- Sajauciet pārslas: sajauciet veselas linsēklas brokastu pārslās vai granolā, lai iegūtu papildu tekstūru un uzturvērtību.
- Izmantošana cepšanā: veselas linsēklas var pievienot maizes, smalkmaizītes vai cepumu receptēm, lai tām piešķirtu vieglu riekstu garšu un nedaudz kraukšķīgu.
Neaizmirstiet, ka linu sēklām ir nedaudz riekstu garša, kas var papildināt dažādus ēdienus. Sāciet ar maziem daudzumiem un pakāpeniski palieliniet, līdz esat pieradis pie garšas un tekstūras. Ir arī ļoti svarīgi uzglabāt linu sēklas hermētiskā traukā ledusskapī vai saldētavā, lai tās būtu svaigas, jo laika gaitā tās var sasmakt.
Kliņģerītes ir pētersīļu dzimtas augi, ar savu aromātu un garšu atgādina ķimenes. Tos varam liet uz maizes, lociņi lieliski garšos lēcu, kartupeļu vai citu dārzeņu ēdienus.
Linsēklas ir mazas, brūnas vai zeltainas sēklas, kas iegūtas no linu auga. Pēdējos gados linu sēklas ir kļuvušas ļoti populāras, pateicoties to labvēlīgajām īpašībām, ieguvumiem veselībai un daudzpusīgai izmantošanai kulinārijā.
Šīs sēklas labi garšo gan diedzētas, gan grauzdētas.Saulespuķu sēklas ir lielisks enerģijas avots.
Šīs sēklas labi garšo gan diedzētas, gan grauzdētas.Saulespuķu sēklas ir lielisks enerģijas avots.