Bolīvijas baložu zirnis (pazīstams arī kā kynva) ir graudaugu kultūra, ko audzē galvenokārt ēdamo sēklu dēļ. To bieži uzskata par pseidograudaugu, jo to izmanto līdzīgi tā uzturvērtības un kulinārijas daudzpusības dēļ. Kvinoja ir kultivēta tūkstošiem gadu, un tās dzimtene ir Dienvidamerikas Andu reģions, kur tā bija pamatiedzīvotāju pamatēdiens.
Šeit ir dažas galvenās Bolīvijas baloža īpašības un fakti:
1. Uztura ieguvumi: Bolīvijas balodis ir ļoti barojošs un bieži tiek slavēts par ieguvumiem veselībai. Tas ir labs olbaltumvielu avots, kas satur visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes, padarot to par pilnvērtīgu olbaltumvielu avotu. Kynvo ir arī bagāts ar šķiedrvielām, vitamīniem (piemēram, B vitamīniem un E vitamīnu) un minerālvielām (tostarp magniju, fosforu un dzelzi).
2. Daudzpusīga izmantošana: Kynva var izmantot dažādos kulinārijas pielietojumos. To var pagatavot un pasniegt kā piedevu, izmantot kā salātu pamatni, pievienot zupām un sautējumiem. Tā maigā riekstu garša padara to par daudzpusīgu sastāvdaļu, kas papildina gan sāļus, gan saldus ēdienus.
3. Kinvas vārīšana: lai pagatavotu Bolīvijas baložu, to parasti mazgā zem auksta ūdens, lai noņemtu dabisko rūgto pārklājumu, ko sauc par saponīnu. Pēc skalošanas tas tiek pagatavots ūdenī vai buljonā, līdzīgi kā jūs gatavojat rīsus vai kuskusu. Vārītai kynvai ir viegla, pūkaina tekstūra ar nelielu kraukšķīgumu.
4. Ilgtspējība: Kynva tiek uzskatīta par ilgtspējīgu graudu kultūru, jo tā var attīstīties dažādos vides apstākļos un tai ir nepieciešams salīdzinoši maz ūdens salīdzinājumā ar citiem graudiem. Tās audzēšana ir identificēta kā iespējamais risinājums pārtikas nodrošinājuma un lauksaimniecības ilgtspējības problēmām dažādās pasaules daļās.
5. Popularitāte: Kynva pēdējos gados ir ieguvusi popularitāti tās uzturvērtības un daudzpusības dēļ. To bieži iekļauj veģetāro un vegānu uzturā kā augu olbaltumvielu avotu.
Kopumā Bolīvijas balodis ir barojošs un daudzpusīgs ēdiens, kas var būt vērtīgs sabalansēta uztura papildinājums. Tas ir mīlēts ar savu garšu, ieguvumiem veselībai un daudzpusību dažādās virtuvēs.
Uzglabāšanas nosacījumi: pēc atvēršanas uzglabāt noslēgtā iepakojumā, sausā, vēsā vietā.
Sastāvs: organiski baltais Bolīvijas balodis (kynva).
Uzturvērtība uz 100 g
Enerģētiskā vērtība | 1546 kJ/ 367 kcal |
Tauki | 6,5 g |
no kā piesātinātās taukskābes | 0,8 g |
Ogļhidrāti | 60,0 g |
no kuriem cukuri | 6,8 g |
Šķiedru materiāli | 7,2 g |
Olbaltumvielas | 14,0 g |
Sāļi | 0,09 g |
Pirms vārīšanas noskalojiet. Gatavojot, izmantojiet 1 daļu kynvo ar 2 daļām ūdens. Vāra 15-20 minūtes, līdz uzbriest un ūdens uzsūcas. Ja nesteidzaties, noņemiet no uguns un paturiet vāku vēl 5 minūtes. Vārīti kynva putraimi nāk ar astēm un ir patīkami kraukšķīgi.
Kynva ir daudzpusīga sastāvdaļa, ko daudzos veidos var izmantot virtuvē. Šeit ir daži izplatīti kvinojas lietojumi:
1. Kynva kā garnīrs: var ēst vienkārši vārītu Bolīvijas balodi ar garšvielām vai pagatavot kynva plovu: pannā apcep kubiņos sagrieztus sīpolus, ķiplokus un dārzeņus. Pievienojiet nomazgātus ķiplokus un apcepiet dažas minūtes. Pēc tam pievienojiet šķidrumu (ūdeni vai buljonu) un vāriet, kā aprakstīts iepriekš. Tas rada smaržīgu austrumu kynva garnīru.
2. Kynva salātos:
- vāriet kynva, kā minēts iepriekš, un ļaujiet tai atdzist. Sajauciet to ar dažādiem svaigiem dārzeņiem, garšaugiem un mērci pēc jūsu izvēles. Varat arī pievienot olbaltumvielas, piemēram, grauzdētu vistu, tofu vai pupiņas, lai padarītu salātus sātīgākus.
3. Kynva zupās un sautējumos:
- Kynva var pievienot zupām un sautējumiem, lai pievienotu tekstūru un uzturvērtību. Vienkārši iemaisiet vārītu vai neapstrādātu Bolīvijas balodi un ļaujiet tam pagatavot, līdz tas ir mīksts un pilnībā gatavs.
4. Kynva brokastīm:
- Bolīvijas baložu putra: pagatavojiet kynva ar pienu vai piena aizstājēju, saldiniet ar medu vai kļavu sīrupu un pievienojiet savas iecienītākās piedevas, piemēram, svaigus augļus, riekstus un kanēli, lai iegūtu garšīgas un barojošas brokastis.
- Kynva smūtijos: samaisiet vārītu un atdzesētu kynva savā rīta smūtijā, lai iegūtu vairāk olbaltumvielu un krēmīgu tekstūru.
5. Kynva kā pamatēdiens:
- Kynvo Bļoda: izveidojiet graudu bļodas, pildot vārītu kynvo ar grauzdētiem vai sautētiem dārzeņiem, olbaltumvielu avotu (piemēram, grilētu vistu, tofu vai pupiņām) un garšīgu mērci vai pildījumu.
- Pildīti pipari, ķirbji utt. dārzenis: izmantojiet kynva kā pildījumu pipariem vai ķirbjiem, apvienojiet ar dārzeņiem, zaļumiem un garšvielām.
Eksperimentējiet ar dažādām garšu kombinācijām, garšaugiem, garšvielām un sastāvdaļām, lai pielāgotu bolivin4s baložu ēdienus savai gaumei. Tā maigā, riekstu garša ir piemērota gan sāļās, gan saldās receptēs, padarot to par patiesi vērtīgu papildinājumu jūsu kulinārijas repertuāram.
Kaņepes ir lielisks diētisks produkts. Kaņepju sēklas ir bagātas ar Omega-3 un Omega-6 taukskābēm, olbaltumvielām, vitamīniem un šķiedrvielām, kas īpaši nepieciešamas cilvēka organismam. Piemērots diedzēšanai un kaņepju pienam. To izmanto maizes izstrādājumu, sauso brokastu, salātu, zupu un citu ēdienu aromatizēšanai.
Kliņģerītes ir pētersīļu dzimtas augi, ar savu aromātu un garšu atgādina ķimenes. Tos varam liet uz maizes, lociņi lieliski garšos lēcu, kartupeļu vai citu dārzeņu ēdienus.
Bietes tiek izmantotas ēdiena gatavošanā līdzīgi kā rīsi.
Organiskās sezama sēklas bez sēnalām ir lieliski piemērotas dažādu ēdienu aromatizēšanai un barojošu uzkodu pagatavošanai. Satur daudz šķiedrvielu un ir olbaltumvielu avots.
Bioloģiskās ķirbju sēklas ir garšīga uzkoda jūsu ikdienas uzturā. Sēklas ir lieliski piemērotas ikdienas gatavošanai, pievieno salātiem, zupām vai apkaisa ar desertiem.
Šīs sēklas labi garšo gan diedzētas, gan grauzdētas.Saulespuķu sēklas ir lielisks enerģijas avots.
Šīs sēklas labi garšo gan diedzētas, gan grauzdētas.Saulespuķu sēklas ir lielisks enerģijas avots.
Spāņu salvijas (lat. Salvia hispanica) smalki aromatizētās čia sēklas var pievienot jebkurai receptei, nemainot garšu.
Organiskās zelta linu sēklas ir barojošas sēklas, ko izmanto pārtikas ražošanā.
Bioloģiskās ķirbju sēklas ir garšīga uzkoda jūsu ikdienas uzturā. Sēklas ir lieliski piemērotas ikdienas gatavošanai, pievieno salātiem, zupām vai apkaisa ar desertiem.
Organiskās melnā sezama sēklas ar miziņu lieliski piemērotas dažādu ēdienu aromatizēšanai un dekorēšanai. Satur daudz šķiedrvielu un ir olbaltumvielu avots.
Organiskās melnās sēklas ir pazīstamas arī kā kvinoja. Tas veiksmīgi aizstāj tradicionālos putraimus vai makaronus. Lieliski piemērota kā zupu sastāvdaļa un piedeva dārzeņiem, mērcēm, konditorejas izstrādājumiem un desertiem.
Organiskā sarkanā kvinoja ir pazīstama arī kā kvinoja. Tas veiksmīgi aizstāj tradicionālos putraimus vai makaronus. Lieliski piemērota kā zupu sastāvdaļa un piedeva dārzeņiem, mērcēm, konditorejas izstrādājumiem un desertiem.
Spāņu salvijas (lat. Salvia hispanica) smalki aromatizētās čia sēklas var pievienot jebkurai receptei, nemainot garšu.
Linsēklas ir mazas, brūnas vai zeltainas sēklas, kas iegūtas no linu auga. Pēdējos gados linsēklas ir kļuvušas ļoti populāras, pateicoties to labvēlīgajām īpašībām, ieguvumiem veselībai un daudzpusīgai izmantošanai ēdiena gatavošanā.
Bioloģiskās ķirbju sēklas ir garšīga uzkoda jūsu ikdienas uzturā. Sēklas ir lieliski piemērotas ikdienas gatavošanai, pievieno salātiem, zupām vai apkaisa ar desertiem.
Kaņepes ir lielisks diētisks produkts. Vislabāk ir izmantot samaltas sēklas. To var pievienot salātiem, putraimiem vai citiem ēdieniem, kas jums patīk.
Kaņepes ir lielisks diētisks produkts. Vislabāk ir izmantot samaltas sēklas. To var pievienot salātiem, putraimiem vai citiem ēdieniem, kas jums patīk.
Organiskās melnā sezama sēklas ar miziņu lieliski piemērotas dažādu ēdienu aromatizēšanai un dekorēšanai. Satur daudz šķiedrvielu un ir olbaltumvielu avots.
Šīs sēklas labi garšo gan diedzētas, gan grauzdētas.Saulespuķu sēklas ir lielisks enerģijas avots.
Piena dadzis palīdz aizsargāt aknas un atbalsta gremošanu un ķermeņa attīrīšanos.
Augstā šķiedrvielu satura dēļ psyllium sēklas kļūst arvien populārākas.
Organiskās sezama sēklas bez sēnalām ir lieliski piemērotas dažādu ēdienu aromatizēšanai un barojošu uzkodu pagatavošanai. Satur daudz šķiedrvielu un ir olbaltumvielu avots.
Organiskās amaranta pārslas ir izgatavotas no sasmalcinātām amaranta sēklām.
Kaņepes ir lielisks diētisks produkts. Kaņepju sēklas ir bagātas ar Omega-3 un Omega-6 taukskābēm, olbaltumvielām, vitamīniem un šķiedrvielām, kas īpaši nepieciešamas cilvēka organismam. Piemērots diedzēšanai un kaņepju pienam. To izmanto maizes izstrādājumu, sauso brokastu, salātu, zupu un citu ēdienu aromatizēšanai.
Kaņepes ir lielisks diētisks produkts. Kaņepju sēklas ir bagātas ar Omega-3 un Omega-6 taukskābēm, olbaltumvielām, vitamīniem un šķiedrvielām, kas īpaši nepieciešamas cilvēka organismam. Piemērots diedzēšanai un kaņepju pienam. To izmanto maizes izstrādājumu, sauso brokastu, salātu, zupu un citu ēdienu aromatizēšanai.