Mandeles, ko bieži sauc vienkārši par mandelēm, ir ēdamas sēklas, kas nāk no mandeļu koka. Mandeles parasti lieto kā uzkodas, un tās izmanto arī ēdiena gatavošanā un pārstrādā dažādos produktos, piemēram, mandeļu sviestā, mandeļu pienā un mandeļu eļļā. Tie ir pazīstami ar savu bagātīgo, nedaudz saldeno garšu un uzturvērtību.
Organiskās mandeles ir bagātas ar veselīgiem taukiem, īpaši mononepiesātinātajiem taukiem, kas var pozitīvi ietekmēt sirds veselību. Tie satur arī daudz olbaltumvielu, šķiedrvielu, vitamīnu (piemēram, E vitamīnu un dažus B vitamīnus) un minerālvielas (piemēram, magniju un kalciju). Mandeles tiek uzskatītas par lielisku uzturvielu avotu un bieži tiek iekļautas sabalansētā uzturā.
Papildus tam, ka mandeles pasniedz kā veselus riekstus, tās var arī sagriezt šķēlītēs, sasmalcināt vai samalt mandeļu miltos, ko parasti izmanto ceptiem izstrādājumiem bez lipekļa un zemu ogļhidrātu saturu. Mandeļu sviestu iegūst, samaļot mandeles zemesriekstu sviestam līdzīgā pastā, un mandeļu piens ir populāra alternatīva dzīvnieku pienam, ko gatavo, sajaucot izmērcētas mandeles ar ūdeni un izkāšot cietās daļiņas.
Mandeles ir kultivētas gadsimtiem ilgi, un tām ir sena kulinārijas un kultūras nozīme dažādās pasaules daļās. Tos plaši audzē reģionos ar piemērotu klimatu, piemēram, Kalifornijā ASV un Vidusjūras valstīs.
Sastāvdaļas: bioloģiskās mandeles.
Uzturvērtība 100 g
Enerģijas vērtība | 2558 kJ/ 611 kcal |
Tauki | 51 g |
- no kuriem piesātinātie | 3,8 g |
Ogļhidrāti | 17 g |
- no kuriem cukurs | 4,9 g |
Šķiedrvielas | 10 g |
Olbaltumvielas | 22 g |
Sāls | <0.01 g |
Mandeles var izmantot visdažādākajos veidos gan ēdiena gatavošanā, gan kā atsevišķas uzkodas. Šeit ir daži izplatīti mandeļu lietojumi:
Uzkodas: Mandeles ir barojoša un ērta uzkoda atsevišķi. Jūs varat baudīt tos grauzdētus vai garšvielas ar dažādām garšvielām. Sauja mandeļu var būt sātīga un enerģiska uzkoda.
Ceptas preces: mandeles var izmantot maizes izstrādājumos, piešķirot ceptiem izstrādājumiem riekstu garšu, tekstūru un uzturvērtību. Varat tos izmantot veselus, sagrieztus, sasmalcinātus vai maltus mandeļu miltus. Mandeles bieži atrodamas cepumos, kūkās, smalkmaizītes un batoniņos.
Brokastis: varat pievienot savam rīta smūtijam sauju mandeļu, lai iegūtu papildu krēmīgumu un uzturvērtību. Jūs varat arī apkaisīt sasmalcinātas mandeles uz brokastu pārslām, jogurtu vai auzu pārslām.
Salāti: Sagrieztas mandeles var būt garšīga piedeva salātiem, nodrošinot kraukšķīgu tekstūru un riekstu garšu. Tie lieliski iederas gan zaļajos, gan graudu salātos.
Mandeļu sviests: Mandeļu sviests ir krēmveida smērviela, kas izgatavota no samaltām mandelēm. Var izmantot kā smērējumu uz grauzdiņiem, sviestmaizēm vai kā virskārtu augļiem vai dažiem dārzeņiem.
Mandeļu piens: Mandeļu piens ir dzīvnieku piena alternatīva, ko iegūst, sajaucot izmērcētas mandeles ar ūdeni un pēc tam izkāšot cietās daļiņas. To var izmantot kokteiļos, graudaugos, kafijā un receptēs, kurās nepieciešams piens.
Mandeles un Āzijas ēdieni: Sagrieztas mandeles var izmantot kā garnējumu sautējumos, piešķirot garšu un kraukšķīgumu.
Gaļas un zivju pārklājums: maltas mandeles var izmantot kā pārklājumu gaļai un zivīm, nodrošinot smaržīgu un nedaudz riekstu garoziņu, cepot cepeškrāsnī vai pannā.
Mājas granola: pagatavojiet savu granolu, sajaucot kopā auzas, medu vai agaves sīrupu, žāvētus augļus un sasmalcinātas mandeles. Cep, līdz masa kļūst kraukšķīga. Granola garšas brokastu jogurts, biezpiens vai cits.
Mandeļu rotājums: Sasmalcinātas vai smalki sagrieztas mandeles var izmantot kā garnējumu desertiem, piemēram, saldējumam, pudiņiem un kūkām.
Atcerieties, ka mandelēm ir nedaudz salda un riekstu garša, kas var papildināt gan saldos, gan sāļos ēdienus. To daudzpusība padara tos par populāru sastāvdaļu dažādās virtuvēs un gatavošanas stilos.
Ņemiet vērā, ka mandeles ir daudz kaloriju, tāpēc ieteicams tās lietot ar mēru, īpaši, ja vērojat savu kaloriju patēriņu.
Organiskie garengraudu brūnie rīsi saglabā visas vērtīgās sastāvdaļas sēnalā, padarot to vērtīgāku par lobītiem graudiem. Brūnie rīsi ieteicami kā piedeva gaļas ēdieniem, salātiem un eksotiskiem ēdieniem.
Brūnajām lēcām ir maiga, riekstu garša, un tās vislabāk var pagatavot ar spēcīgākām aromātiskām garšvielām.Piemērots zupām, salātiem, piedevām, kā pamatēdiens.
Brūnajām lēcām ir maiga, riekstu garša, un tās vislabāk var pagatavot ar spēcīgākām aromātiskām garšvielām.Piemērots zupām, salātiem, piedevām, kā pamatēdiens.
Melnās lēcas - mazas lēcas, kas atgādina melnos ikrus, tāpēc tās sauc arī par Beluga. Beluga lēcas ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu, dzelzs un citu būtisku uzturvielu avots. Piemērots salātiem, sautējumiem, zupām.
Organiski sasmalcināti kukurūzas putraimi, iegūti no kukurūzas graudiem. No tiem gatavo slaveno itāļu polentu, kas var būt arī salda, piem. brokastīs ar žāvētiem augļiem, un sāļie - ar galvenajiem ēdieniem.
Melnās lēcas - mazas lēcas, kas atgādina melnos ikrus, tāpēc tās sauc arī par Beluga. Beluga lēcas ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu, dzelzs un citu būtisku uzturvielu avots. Piemērots salātiem, sautējumiem, zupām.
Organiskie dzeltenie zirņi ir ļoti barojoši, un tos bieži izmanto tradicionālos ēdienos, piemēram, zirņu zupā vai zirņu un krekeru uzkodās.
Griķi satur daudz šķiedrvielu, antioksidantus un visas neaizstājamās aminoskābes, kas ir ārkārtīgi noderīgas cilvēka organismam. Organiski grauzdētus griķu putraimus parasti izmanto kā vakariņu sastāvdaļu kopā ar dārzeņiem vai gulašiem un kā piedevu zupām, sautējumiem un pastētēm.
Sasmalcinātas auzas ir garšīga un barojoša piedeva ēdienreizēm. Tas ir izgatavots no lobītiem un šķeltiem auzu graudiem.
Organiskajiem pilngraudu basmati rīsiem ir maiga riekstu garša un unikāls aromāts.
Bioloģiskās griķu pārslas lieliski piemērotas putrām, desertiem, sausām brokastīm, griķu maizes bagātināšanai. Ar zemu tauku saturu, bez cukura.
Bezglutēna makaroni, kas izgatavoti no brūno rīsu miltiem.
Makaroni ir izgatavoti no 100% aunazirņiem.
Malto soju izmanto kā gaļas aizvietotāju. Piemērota kotlešu vai pildījuma pagatavošanai. Bez ĢMO.
Organiskās rupjās auzu pārslas. Auzām ir viegla, maiga garša un tās sniedz sāta sajūtu. Lieliski piemērots putrām, sausām brokastīm, iesalam, plācenīšiem. Ir daudz šķiedrvielu. Zems cukura saturs.
Vērtīga izvēle brokastīm vai veselīgai un ātrai uzkodai visas dienas garumā!
Vērtīga izvēle brokastīm vai veselīgai un ātrai uzkodai visas dienas garumā!
Vērtīga izvēle brokastīm vai veselīgai un ātrai uzkodai visas dienas garumā!
Pilngraudu milti ir lieliski piemēroti pilngraudu maizes cepšanai, dārzeņu un pākšaugu pastešu biezināšanai un pilngraudu makaronu pagatavošanai.
Organiskās sojas pupiņas ir lielisks augu izcelsmes olbaltumvielu avots.
Pinto pupiņas lieliski sader ar kukurūzas un rīsu ēdieniem, kā arī ar zupām, mērcēm, sautējumiem un salātiem. Bordo punktiņi padara ēdienus ar Pinto pupiņām oriģinālus un interesantus.