Rozā lēcu un rīsu krēmzupa
Brīžos, kad gribās viegli un pilnvērtīgi paēst, izvēlieties tieši šo zupu. Krēmveida konsistences un ļoti viegli sagremojama, garšīga rozā lēcu un rīsu zupa sniedz organismam nepieciešamās olbaltumvielas un ogļhidrātus. Šīs zupas recepte ir cēlusies Libānā, tomēr rīsu un lēcu kombinācija ir bieži sastopama gandrīz visās Āzijas valstīs un Indijas reģiona virtuvē. Vāriet zupu pietiekoši ilgi – tikai pilnībā izvārīti pākšaugi ir vienkārši sagremojami.
Jums vajadzēs:
1,75 l dārzeņu buljona
100 g apaļo rīsu;
200 g sarkanās lēcas;
2 karotes olīveļļas;
¼ karotes melno piparu;
¼ karote asafetīda (aromātiskā ferula);
¼ karote kurmuma;
2 karotes malta koriandra;
karotīte malta aromātiskā kumina;
2 karotītes sāls (vai pēc garšas);
nomagātu un smalki sagriezta buntīte svaigu diļļu, koriandra, pētersīļu;
puses citrona sulas.
Pagatavošana:
Katlā ielejiet dārzeņu buljonu, uzvāriet. Sietiņā, zem tekoša ūdens nomazgājiet lēcas un rīsus, noteciniet un salieciet katlā. Pievienojiet maltus melnos piparus, kurkumu un koriandru. Vāriet 35–45 minūtes, līdz lēcas pilnībā izvārīsies, savukārt rīsi kārtīgi uzbriedīs. Ja vārot zupu šķidrums stipri izgaroja, tad pielejiet glāzi karsta ūdens. Beigās pievienojiet sāli. Pannā uzkarsējiet eļļu, pievienojiet asafetīdu un malto kuminu. Dažas minūtes apcepiet garšvielas un pievienojiet zupai. Zupa momentāli sāks putot. Vāriet vēl dažas minūtes un pielejiet citronu sulu, pievienojiet zaļumus kārtīgi samaisiet, nokāsiet. Pasniedziet karstu ar nedaudz krējuma (nav obligāti).
Pagatavosiet: 4–5 porcijas.
Lai gardi!